2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Hanyatlásból virágzásba – Megmutatták, mennyit fejlődtek a magyar falvak

Hanyatlásból virágzásba – Megmutatták, mennyit fejlődtek a magyar falvak

Konferenciák keretein belül mutathatták be pályázati dokumentumaikat a helybelieknek a Magyarországi Falumegújítási Díj Pályázat 2013 évben nyertes települései. Az első két helyezett, Komlóska és Tihany képviselik Magyarországot idén az Európai Falumegújítási Díj Pályázaton.
A két településen kívül Derekegyház, Környe, Petőfiszállás, Rábapatona, Gyöngyössolymos, Gyűrűfű, Iszkaszentgyörgy, Megyer és Nagypáli kaptak elismerést. A bírálók a több évig tartó, tudatos és szisztematikus fejlesztéseket preferálták.

A Magyarországi Falumegújítási Díj I. helyezését a falufejlesztés legkiemelkedőbb minőségű megvalósításáért Komlóska nyerte el, ahol a legkiemelkedőbb fejlesztés a külterületeken mutatkozott. „A faluban kisüzemeket hoztak létre, melyekben munkát adnak a környéken élőknek is. Nem beszélve arról, hogy ezzel a helyi termékeket hoznak létre, hiszen helyben megtermelt alapanyagokkal dolgoznak.” – mondta Ónodi Gábor, a konferenciák fő szervezője. „Elmondható, hogy a fejlesztéseik által megállt a hanyatlás egy halálra ítélt kis faluban.” – tette hozzá a KTI igazgatója.
Tihanyban ezzel szemben inkább a belterületekre fektették a hangsúlyt, hiszen hatalmas a szezonális idegenforgalom. Náluk a közterek és utcák rendbetétele volt a fő prioritás.

Ónodi Gábor ezen kívül hozzátette: „A pályaművek legfontosabb tanulsága, hogy nem szabad a kis falvak jelentőségét lebecsülni, meg tudják találni azokat a szerepeiket, amelyeket nagyvárosokban nem lehetne megvalósítani. Belső energiáik felhasználásával újszerű és innovatív programokat valósítottak meg ezek a települések”

A projekt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Elnökségének értékelése és javaslata alapján, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában megvalósuló intézkedések Irányító Hatóságának jóváhagyásával készült.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek