2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Hangolják a jogszabályokat a járási hivatalok működésének előkészítésére

Hangolják a jogszabályokat a járási hivatalok működésének előkészítésére

A járási rendszerre való felkészüléssel összhangban  változik a jogszabályi környezet, a hivatalok működésének finomhangolására 70 kormányrendelet módosításáról született döntés.  Jelenleg a  kormányhivatalok részeként  működő járási hivatalok szakigazgatási szerveinek illetékességi területének  megállapítása zajlik.  Minden járásban lesz például járási gyámhivatal, ugyanakkor lesznek olyan szakigazgatási szervek, amelyek több járásra kiterjedően látják majd el feladatukat. Az informatikai rendszerek összehangolása miatt a földhivatalokban és munkaügyi kirendeltségekben  fokozatos lesz az átállás, teljes körűen csak jövő év második felében  fog megvalósulni.

A járási hivatalok részei lesznek a jelenleg  még a fővárosi és megyei kormányhivatalok helyi, körzeti szervei,  amelyeknek az illetékességét ezért a járásokhoz kell igazítani. A járási hivatalokban hat szakigazgatási szerv kezdi meg működését  jövőre: a járási gyámhivatal, járási építésügyi hivatal, járási népegészségügyi intézet, járási állat-egészségügyi  és élelmiszer-ellenőrző hivatal, járási munkaügyi kirendeltség és járási földhivatal.  Míg gyámhivatal minden egyes járási hivatalban lesz,  az építésügyi hivatal  több járásra kiterjedően fog eljárni.

A már jelenleg is a megyei és fővárosi kormányhivatalokon belül működő  szakigazgatási szervek közül a kistérségi népegészségügyi intézetek és kerületi állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hivatalok 2013. január 1-jétől  szintén két-három járás területén fogják ellátni a feladataikat.

Jelenleg közel 170 munkaügyi kirendeltség működik az országban, ez a szám jövöre is megmarad, így  ezek is szintén több járásra kiterjedő hatáskörrel járnak majd el. Az ehhez szükséges informatikai fejlesztés 2013 júliusára készül el.

Szintén informatikai fejlesztésre van szükség a körzeti földhivatalok járási rendszerre történő átállásához, ezért ez is fokozatosan történik meg 2013. szeptember 30-ig. Ezt követően a földhivatalok is szintén több járásra vonatkozó illetékességgel végzik feladatukat.

A jogszabályok átállításával párhuzamosan folyamatos a párbeszéd a fővárosi és megyei kormányhivatalok, valamint a polgármesterek, képviselő-testületek, jegyzők között annak érdekében, hogy 2013. január 1-jével a járási hivatalok zökkenőmentesen megkezdhessék működésüket, és az átállás  a települések eddigi ügyfélszolgálatában se okozzon fennakadást.  Ezekben a napokban kötik meg az  átadás-átvételi megállapodásokat  országszerte a kormányhivatalok a képviselő-testületekkel, és tisztázzák a még közösen megoldandó hátralévő feladatokat.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…