2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Fehérorosz partnerével tárgyalt Szijjártó Péter

Fehérorosz partnerével tárgyalt Szijjártó Péter

Budapesten tárgyalt a Magyar-Fehérorosz Gazdasági Vegyesbizottság két társelnöke,Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, valamint Alena Kupcsina fehérorosz külügyminiszer-helyettes hétfőn Budapesten – tájékoztatta Fülöp Judit, Szijjártó Péter sajtófőnöke az MTI-t.  Fehéroroszország Magyarország negyedik legjelentősebb kereskedelmi partnere a FÁK-országok között. A kétoldalú kereskedelmi forgalom öt éve tartó csökkenését tavaly sikerült megállítani, a kereskedelmi forgalom 7,3 százalékkal növekedett is, így elérte a 250 millió dollárt.
    „Ez a növekedés azt bizonyítja, hogy a kétoldalú gazdasági együttműködésben nagyon komoly perspektíva van, amely elősegíti azt a külgazdasági törekvésünket, hogy minél több magyar kis- és közepes vállalat legyen sikeres az exportpiacokon” – közölteSzijjártó Péter a közlemény szerint.
    A két ország közötti gazdasági kapcsolatok élénkítése érdekében az Eximbank és a Fehérorosz Fejlesztési Bank létrehozott egy 10 millió dolláros keretet a magyar export növelésének finanszírozására, illetve a magyar kormány a fehérorosz kormánnyal megkezdte az egyeztetéseket a beruházásvédelmi megállapodás aláírásáról.
    Megállapodtak abban, hogy az együttműködés fejlesztésének legfontosabb területei a gyógyszerészeti ipar, a gépgyártás, és a mezőgazdaság lesznek.
    A két társelnök korábbi megállapodásának megfelelően a fehérorosz kormány feloldotta a korábbi korlátozásokat, így április 30-án újra indulhat a magyar szarvasmarha-export Fehéroroszországba.
    A tájékoztatás szerint jelentős előrelépés, hogy magyar vállalatok továbbra is piacvezetői pozícióban vannak Fehéroroszország vetőmagpiacán.
    A két kormány támogatja az autóbuszok és mezőgazdasági gépek gyártása során megvalósuló vállalatközi együttműködéseket.  A gyógyszeripar az egyik sikerágazat az együttműködésben, hiszen 2013-ban 60 millió dollárnyi magyar gyógyszert adtak el Fehéroroszországban, és egy magyar vállalat már jó pozícióból várhatja a gyógyászati eszközöket gyártó fehérorosz állami cég privatizációs tenderének utolsó fordulóját.
    A hosszú távon kiszámítható gazdasági együttműködésnek jó alapot ad az, hogy március 30-a óta már heti három repülőjárat üzemel Minszk és Budapest között. Tavaly 52 százalékkal több magyar vízumot igényeltek fehérorosz állampolgárok, illetve február 1-je óta magyar nyelvű lektor dolgozik a minszki állami egyetemen – közölte Fülöp Judit.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek