2024. 06. 16. vasárnap

Jusztin
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Európa szabaddá válását ünnepelték Sopronban három ország képviselői

Európa szabaddá válását ünnepelték Sopronban három ország képviselői

A vasfüggöny lebontásának 25. évfordulóját ünnepelték pénteken a szögesdrót átvágásának helyszínén Sopron közelében.
A megemlékezést azon a helyen tartották, ahol Horn Gyula magyar külügyminiszter és osztrák kollégája, Alois Mock negyed százada a határzár felszámolásának részeként közösen átvágta a szögesdrótot. A szimbolikus gesztust ma emlékkő is megörökíti.

Az emlékkőnél pénteken Sebastian Kurz osztrák és Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter, valamint Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára mondott beszédet.

Szijjártó Péter beszédében azt hangsúlyozta: az emberek kitartó szabadságharca Európa szívében a kommunista diktatúrák bukásához vezetett, és utat nyitott a kontinens újraegyesítéséhez. Ha a közép-európai emberek nem küzdöttek volna folyamatosan a kommunizmus ellen – mondta -, ma nem lenne egységes Európa. Bár ezeket az országokat a vasfüggöny elválasztotta a szabad világtól, „mi mindig is szerves részei maradtunk Európának immáron több mint ezer éve” – hangsúlyozta.

Sebastian Kurz arról szólt, hogy a fiatalabb generáció tagjai csak elképzelni tudják, milyen is volt az élet a vasfüggöny és a berlini fal lebontása előtt, éppen ezért fontos emlékezni arra a történelmi eseményre, amely a szabadságot hozta el Európának és a szorosabb együttműködés lehetőségét adta meg az országoknak.

Miroslav Lajcák szerint mindaz, ami huszonöt éve a magyar-osztrák határon történt, a szabadság és a demokrácia reményének üzenete volt, és már nem kellett sok időnek eltelnie, hogy a berlini fal ledőljön és Európa újra egységessé válhasson. A szabadság az utazás szabadságát, a tanulás szabadságát és a kölcsönös előnyökön alapuló gazdasági kapcsolatok szabadságát is jelenti – mondta.

A soproni megemlékezés végén a három ország külügyi vezetői közös nyilatkozatot írtak alá, amelyben kiállnak az egységes Európa, az európai értékek és a szabadságjogok mellett.

Az ünnepség Sopronkőhida közelében, a páneurópai piknik emlékhelyén folytatódott. Fodor Tamás (Fidesz-KDNP), Sopron polgármestere úgy fogalmazott: a határnyitás helyszíne, az 1989. augusztus 19-i események Európa újraegyesítésének szimbólumai.

A Fertő tó mellett augusztus 19-én megrendezett páneurópai piknik alkalmából ideiglenesen megnyitott határon kilencszáz NDK-állampolgár menekült át Ausztriába.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, hogy újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat, amiket a vasárnapi önkormányzati választás során adtak l…

További cikkek