2024. 07. 12. péntek

Dalma, Izabella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Egyeztetés kezdődik a szociális életpályamodellről

Egyeztetés kezdődik a szociális életpályamodellről

Egyeztetés kezdődik a szociális életpályamodellről pénteken a kormányzat, a szakmai és érdekképviseleti szervezetek, valamint a fenntartók képviselői között – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális és családügyért felelős államtitkára hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. Soltész Miklós elmondta, a munkacsoport feladata lesz egy olyan javaslat kidolgozása, ami biztosítja a két területen – a gyermekvédelemi és a szociális ágazatban – dolgozók életpályamodelljének hosszú távú fenntarthatóságát.Emlékeztetett arra a korábbi kormányzati döntésre, ami szerint januártól ágazati bérpótlékot vezetnek be az életpályamodell részeként. A területen dolgozók márciusban – januárig visszamenőleg – bérpótlékot kapnak, ennek összege havonta bruttó 6-17 ezer forintot jelent. A tárca korábban azt közölte, a kormány 9,2 milliárd forintot különített el az ágazati béremelésre.

 

Az államtitkár elmondta, Balog Zoltán miniszter kezdeményezésére ő hívta össze a munkacsoport alakuló ülését. Közölte, a meghívottak között van a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, a Szociális Igazgatók és Szakemberek Magyarországi Egyesülete, a Magyar Bölcsődék Egyesülete, az Ágota Alapítvány, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, illetve az egyházak és a Megyei Jogú Városok Szövetsége egy-egy képviselője. Jelezte: terveik szerint a testületbe később meghívást kap még sok más szervezet és fenntartó, akik segíteni tudnak a munkában.

 

A két területet érintő eddigi kormányzati eredményeket felidézve azt mondta, 2010-ben és 2011-ben a nehéz gazdasági helyzet ellenére is sikerült megőrizni a normatívák összegét az alap- és a szakellátásban, míg az azt követő években, így idén is több területen már növelni tudták a forrásokat. Közölte azt is, már naprakész a TAJ-alapú nyilvántartási rendszer. Ebben lehet követni, hogy az alap- és a szakellátási intézményeknél kiket gondoznak, ápolnak, illetve hogy a szolgáltatók kik után kapják a finanszírozást.

 

(MTI)

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…