2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Egy éve ölték meg Jan Kuciak oknyomozó újságírót és Martina Kusnirovát

Egy éve ölték meg Jan Kuciak oknyomozó újságírót és Martina Kusnirovát

A szlovák közélet egy év óta sem tér napirendre Jan Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kusnirova brutális meggyilkolása fölött.

Az évforduló alkalmával 36 szlovákiai és 22 külföldi, összesen 58 helyszínen tüntettek. Bár a gyilkossággal kapcsolatban már négy embert letartóztattak, a bűnügyben a legmagasabb politikai körökig vezetnek a szálak. Kuciák éppen egy cikk-sorozaton dolgozott, amely az olasz maffia és a szlovák politikusok összefonódásáról szólt. Halála után az elkészült részt minden szlovákiai újság, portál leközölte. A hatalmas tüntetéshullám végül a miniszterelnököt és a kormányt is elsöpörte, északi szomszédunknál már rájöttek, hogy az nem tartható, ha az ország vezetése bűnözőkkel, ráadásul a legordasabbakkal kerül kapcsolatba.

A fiatal párt, aki 2018 májusára tervezte az esküvőjüket, egy volt rendőr, egy katona segítségével lőtte agyon nagymágocsi otthonukban.

A lány szülőfalújába, Gergelylakára tervezett esküvőt ugyan már nem tarthatták meg, de a lefoglalt időpontban a templomban gyászmisét tartottak és üresen hagyták az oltár előtt Martina és Jan monogramjával díszített két széket.

Utána hatalmas emlék koncert kezdődött a falú határában, több ezer részvevővel. Martina édesanyja minden nap elmegy a lánya sírjához, nem tudja feldolgozni a történteket. Ennek ellenére gonosz és névtelen zaklató leveleket kap, a rendőrség is nyomoz az ügyben.

A család belegyezett abba, hogy a nagymacsédi önkormányzat a megye támogatásával emlékhellyé alakítsa Jan és Martina egykori otthonát, sőt a meggyilkolt pár tervét is megvalósítsák, hogy teljesen befejezzék az általuk épített házat. Az elképzelés most az, hogy a Szólásszabadság Múzeuma lenne az épületben. Martina anyja azt mondta, hogy nem is tudná elképzelni, hogy mások lakjanak ott.

A párt ugyan nem közösen, hanem saját – eléggé távol lévő szülőhelyükön temették el, de mindkét síron vagy egy félbe vágott szív, amely pontosan illeszkedik egymáshoz.

Kertész Z István

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek