2024. 05. 7. kedd

Gizella
1 EUR 389 HUF
1 GBP 453 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Csütörtökön határozzák meg az idei felsőoktatási ponthatárokat
Csütörtökön határozzák meg az idei felsőoktatási ponthatárokat

Csütörtökön határozzák meg az idei felsőoktatási ponthatárokat

Csütörtökön határozzák meg az idei felsőoktatási ponthatárokatCsütörtök este hozzák nyilvánosságra az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat, ekkor dől el a mintegy 127 ezer 500 felvételiző sorsa. A ponthatárok elsőként a www.felvi.hu portálon jelennek meg, várhatóan este nyolc óra körül. A fővárosban a Millenárison az idén is Pont Ott Party-t tartanak, amelyre kilátogat Hiller István szakminiszter is.

A Millenáris szabadtéri színpadán délután fél hattól felsőoktatási kerekasztal-beszélgetést rendeznek, amelyen az oktatási tárca, a Diákhitel Központ, az Educatio Nonprofit Kft., a Magyar Rektori Konferencia, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája és az Oktatási Hivatal vezetői vesznek részt.
 
A fórumon szó lesz arról, milyen tényezők alakítják a ponthatárokat, melyek a 2009-es felvételi legnépszerűbb szakjai és intézményei, milyen jelentkezési tendenciák érvényesültek. Szó lesz még az ösztöndíj-lehetőségekről és hallgatói juttatásokról, a diákhitel lehetőségeiről, a felsőoktatás minőségének javulását célzó lépésekről.

A ponthatárok megállapítását az idén is egy összetett számítógépes algoritmus segíti, amely képes egyszerre vizsgálni a jelentkezők felvételi összpontszámát, az általuk felállított intézményi rangsort, a felsőoktatási intézményekbe felvehető államilag támogatott hallgatók keretszámát és az intézményi kapacitásszámokat is. Az algoritmus a jelentkezőket – az általuk elért felvételi összpontszám alapján – szakonként országos rangsorba állítja, majd a legjobb teljesítményű jelentkezőtől kezdve elhelyezi őket az általuk első helyen választott intézménybe és szakra.

Ha egy-egy intézmény már feltöltődött a kapacitása határáig, akkor az oda első helyen jelentkezett, a jelentkezői összpontszámokból álló rangsor szerint sorra kerülő diákokat már a második jelentkezési helyükre veszi fel. Ez a folyamat addig zajlik, amíg az adott képzési területen, illetve szakon felvettek száma el nem éri az országosan felvehető államilag támogatott keretszámot. Az algoritmus ezután a költségtérítés jelentkezők között dolgozik tovább, akik közül annyit vesz fel, amennyit az intézmény kapacitása enged.

A diákok felvételi összpontszámát, vagyis a rangsorolás alapjául szolgáló eredményt 400+80 pontos pontszámítási rendszerben számítják ki. A pontszámítás alapját a tanulmányi pontok (maximum 200 pont), az érettségi pontok (maximum 200 pont), valamint a többletpontok (maximum 80 pont) képezik.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Közel két tucat bűncselekmény
Lopás, csalás, közokirat-hamisítás és jármű önkényes elvétele miatt folytatott nyomozást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 28 éves férfival és egy 23 é…