2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 458 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Borsod-Abaúj-Zemplén megyében készül az Összeurópai Roma Stratégia

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében készül az Összeurópai Roma Stratégia

Az Európai Uniós magyar elnökség egyik prioritása az európai Roma Stratégia kidolgozása, ami a 27 Európai Uniós tagállamra korlátozódik.
Ma a romák Európa legnépesebb transznacionális kisebbségét képezik. Az Európai Unió tagállamaiban megközelítőleg 6,1 millió, a nem tagállamokban 5,1 millió roma ember él.

Ebből 8,1 millióan, vagyis az összeurópai roma lakosság 72,3 %-a Közép-Kelet Európában, a Balkán országaiban és Törökországban él. Ez azt jelenti, hogy a kérdést a 23 tagállam másként látja, eltérő gondokkal bír.

2011. április 12-én Brüsszelben Dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke – aki egyben az Európai Régiók Gyűlése (AER) Büro tagja is -, megállapodott az AER vezetésével, hogy az AER ernyője alatt még idén elkészül egy egész Európát átölelő, úgynevezett Összeurópai Roma Stratégia.

A stratégiát a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat a Miskolc Egyetem Bölcsészettudományi Karának szakértőiből álló munkacsoport bevonásával készítette el, együttműködésben a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Társadalmi Felzárkózásért felelős Államtitkársággal, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Cigány Területi Kisebbségi Önkormányzattal, továbbá valamennyi megyei önkormányzat szakértőjével.

Június eleji, budapesti megbeszélései során Dr. Mengyi Roland az első munkadokumentumot angol nyelven adta át Klaus Klippnek, az AER elnökének.

A találkozón Dr. Mengyi Roland kifejtette: nem lenne szerencsés azokon az országokon számon kérni a romák rosszabb társadalmi helyzetét, valamint a többségi társadalom és a romák közötti feszültségeket, ahol éppen a korábbi befogadó viszonyulás miatt nagyobb arányban élnek romák. Tekintve, hogy az elmúlt évszázadokban a nyugat-európai országok nem fogadták be a romákat. Az sem lenne szerencsés, ha a problémák megoldását az érintett országok kizárólagos feladatának, belügyének tekintenénk. Ma a roma kérdés nem egy adott ország belügye, sem az Európai Unió kizárólagos ügye, hanem összeurópai kérdés.

Cél, hogy a romák helyzete javuljon, és sikerüljön helyben elérni a többségi társadalmakkal való feszültségeknek, konfliktusoknak kezelését, megoldását. „A jelenlegi Összeurópai Roma Stratégia első munkadokumentuma éppen erre tesz konkrét javaslatokat” – zárta gondolatait Dr. Mengyi Roland.

A kész dokumentumot a tervek szerint az AER Közgyűlés 2011. november végén tárgyalja meg. Elfogadása esetén az AER hivatalból megküldi a 270 tagrégió elnökeinek, az Európai Bizottságnak, az Európai Parlamentnek, a Szociális és Gazdasági Bizottságnak, a Régiók Bizottságának (CoR), az Európa Tanácsnak és az Európa Tanács mellett működő Helyi- és Regionális Hatóságok Kongresszusnak (CLRAE).

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek