2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Bokros: az önkormányzati rendszer szerkezeti változtatásra szorul
Bokros: az önkormányzati rendszer szerkezeti változtatásra szorul

Bokros: az önkormányzati rendszer szerkezeti változtatásra szorul

Bokros: az önkormányzati rendszer szerkezeti változtatásra szorulAz önkormányzati rendszer szerkezetének megváltoztatására van szükség, nem pusztán a pénzt kell elvonni ebből a szektorból – mondta Bokros Lajos, az MDF európai parlamenti képviselője a Magyar Televízió Napkelte című műsorában hétfőn.

Újra kell gondolni, hogy az önkormányzatok egyes szintjein milyen feladatokat „kell kötelezően vagy adott esetben választhatóan ellátni”, máskülönben „a pénzek passzírozásának és tologatásának semmi értelme nincsen” – reagált az önkormányzati szféra 120 milliárdos kormányzati elvonására. A feladatokat kell tehát „megváltoztatni, átszabni, új struktúrába rendezni, és ahhoz kell majd hozzárendelni a pénzt” – folytatta.
 
Bokros Lajos meglátása szerint a rosszul működő, nem hatékony kisiskolák működtetése helyett az volna célszerű, ha öt-hat kistelepülés összefogna, és közösen tartana fenn egy jó színvonalú iskolát. Magyarországon tényleg javult a gazdasági helyzet, „és el kell ismerni, hogy ez részben a kormány tevékenységének köszönhető”. Nem lehet azonban még „végleges győzelemről” beszélni, mert a pozitív folyamatok másrészt annak köszönhetők, hogy megváltoztak a világgazdasági folyamatok, optimistább a hangulat az Egyesült Államokban és az eurózónában is – jegyezte meg.

A pénzügyi szakember arról is beszélt, hogy a kedvező helyzetet a kormánynak úgy kellene kihasználnia, hogy „további bizalomerősítő intézkedéseket” hoz. A Magyar Nemzeti Banknak pedig célszerű volna a magyarországi alapkamatot csökkenteni, ha bízik abban, hogy a forint árfolyama nem romlik a későbbiekben – tette hozzá.

A Nemzetközi Valutaalappal véleménye szerint akkor is meg kell állapodni az ország további gazdaságpolitikájáról, ha a következő kölcsönt nem tőle veszik fel. A kölcsönök kamatfelárai ugyanis megemelkedhetnek, ha a befektetők látják, hogy nem számíthatnak a költségvetési szigor folytatására a következő kormány részéről – indokolta véleményét. Az európai parlamenti munkájáról elmondta: „erkölcsi kötelességének tartja”, hogy Dávid Ibolyával, a párt elnökével és az MDF elnökségével napi kapcsolatban álljon. Miután azonban az EP-ben „szinte félóránként hoznak döntéseket”, minden kérdést nem tárgyalhat meg velük. „Ilyen értelemben tehát szabad kezet kaptam, óriási a mozgástér” azon értékek alapján, amelyekben egyébként az MDF elnökségében teljes az egyetértés – közölte.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…