2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Biztosítja a Kormány a meteorológiai szolgálat egymilliárdos tagdíját

Biztosítja a Kormány a meteorológiai szolgálat egymilliárdos tagdíját

Biztosítja a Kormány az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) egymilliárd forintos tagdíját a nemzetközi szervezetekben – jelentette ki a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára a Fővárosi Állat- és Növénykertben rendezett Mackófesztiválon. Illés Zoltán hozzátette: a tagság azért is kiemelten fontos, hiszen a nemzetközi szervezetektől kapott adatok segítségével részletesebb, 3-4 napra előre pontos előrejelzéseket tud adni az OMSZ.
Illés Zoltán a meteorológiai szolgálat munkájának fontosságát hangsúlyozta. Elmondta, hogy az OMSZ megerősítésére van szükség mind az intézmény költségvetése, mind pedig a létszám tekintetében. Az államtitkár a következő években megduplázná, mintegy 3,5 milliárd forintra emelné a szolgálat éves büdzséjét. Illés Zoltán emlékeztetett arra is, hogy készül a meteorológiai törvény, ami hiánypótló az ágazat számára.

Évről-évre gyerekprogramokkal egybekötve rendezi meg a Fővárosi Állat- és Növénykert a hagyományos népi jövendölést, vagyis a medveárnyék-észlelést – erről az intézmény főigazgatója beszélt. Persányi Miklós kiemelte, hogy nem csupán a nyári hónapokban, hanem télen is számos programmal várják a látogatókat, a Varázshegy ebben az időszakban is sok érdekességet kínál az érdeklődőknek.

Február másodikán, a népi hagyomány szerint, az időjárásból következtetni lehet a tél hosszára. Ha tiszta, napsütéses idő van, a medve meglátja az árnyékát: ettől megijed és visszabújik a barlangjába, így hosszú télre lehet még számítani. Ha azonban az idő borult, és árnyékot nem lehet látni, a zimankó már nem tart sokáig.

A következő héten egyre enyhébb időre lehet számítani, de azért éjszakai fagyokra még készülni kell – mondta el a medveárnyék-észlelésen Tóth Tamás meteorológus. Napközben már fagypont felett alakul a hőmérséklet, egyre szárazabb lesz az idő, és a következő hétvégén már akár 10 fok körüli értékeket is mérhetünk.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek