2024. 04. 24. szerda

György
1 EUR 393 HUF
1 GBP 458 HUF

Bérkiegészítést kapnak a tiszthelyettesek

Hatékonynak nevezte a Belügyminisztérium (BM) és a rendőrség munkáját Orbán Viktor a tárca évértékelő értekezletén kedden Budapesten. A kormányfő arról beszélt, hogy Magyarországon 2010 után helyreállt a jogállamiság. Bejelentette: 29 ezer tiszthelyettes kap havi tízezer forint bérkiegészítést.
Hiába jó a gazdaságpolitika, működik jól az igazságszolgáltatás, gyors észjárású a külügyi szolgálat, ha a Belügyminisztérium munkája akadozik, az ország is akadozik, ha a BM nem sikeres, az ország sem lehet az – mondta. A miniszterelnök hatékonynak értékelte a tárca munkáját, köszönetet mondott az állománynak és Pintér Sándor belügyminiszternek, majd hozzáfűzte: „közismert, hogy a személyi stabilitás híve vagyok, mindenki tudhatja, hogy ha rajtam múlik, mire számíthat a következő években”.

 

Orbán Viktor kijelentette: Magyarország négy év alatt előnyére változott. Míg az előző ciklus végén a Nemzetközi Valutaalap lélegeztetőgépére szorult, a legeladósodottabb európai országok egyike volt, és annyi mozgástere maradt, mint ápoltnak a kényszerzubbonyban, ma már nem segélyből és nemzetközi intézmények segítségéből tartja fönn magát, ha pénzre van szüksége, a piacról veszi fel, és csökkenteni tudta államadósságát – folytatta. A devizaadósság azonban továbbra is nagy, ami sérülékennyé teszi az országot, ezért a következő négy év egyik célja ennek megszüntetése lesz – ismertette.

 

Szólt arról, hogy a magyar gazdaság az uniós átlagnál nagyobb mértékben nő, négymillióan dolgoznak, negyedmillióval többen, mint 2010-ben, az infláció pedig jóformán eltűnt.

 

A miniszterelnök szerint ma „már látható, sőt járható az út, amely kivezet a szegénységből: (…) nem ígéretekkel és ingyenpénzzel, hanem munkával és a rezsi csökkentésével van kikövezve”.

 

Bár Brüsszelből „támadást indítottak a harmadik rezsicsökkentéssel szemben”, el akarják venni a közüzemi költségek szabályozásának jogát, ezt a vitát is „jó reményekkel, sikeresen fogjuk megvívni” – mondta.

 

Orbán Viktor – dicsérve a katasztrófavédelem és a vízügyi szakemberek munkáját – az összefogás eredményének nevezte az évszázad legnagyobb dunai árvízének legyőzését, és azt mondta: ilyen összefogás kell a gazdasági növekedés fenntartásához, a munkahelyteremtő politika és a rezsicsökkentés folytatásához.

 

A kormányfő azt is mondta, 2010 után helyreállt a jogállamiság, ami nem történhetett volna meg a rendvédelmi szervek nélkül, mert a jogszabályok és bírósági ítéletek végrehajtatása nélkül a jogállamiság csak jelszó.

 

Jól szervezett, hatékony Belügyminisztérium nélkül nincs jogállam, ma pedig a BM és a rendőrség nemcsak működőképes, hanem rendkívül hatékony – jelentette ki.

 

A miniszterelnök ezt szembeállította a 2010 előtti helyzettel, amikor a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetője „az akkor kormányon lévő politikai erő hatalmának bűnös eszközökkel történő meghosszabbításáról” tárgyalt egy bűnszervezet főnökével. Szerinte a Laborc Sándor és Portik Tamás közötti találkozókról készült jegyzőkönyvek magyarázatul szolgálnak arra, „miért szabadulhatott el a bűnözés 2002 és 2010 között, miért nem lehetett közbiztonságról beszélni”. „Állami vezetők, akik a törvényes rend és az emberek védelmére esküdtek föl, bűnözőkkel és alvilági spekulánsokkal szövetkeztek a törvény és az emberek ellen. Ez az egyenruha elárulása” – közölte. Kiemelte, hogy a rendőrség mára visszanyerte az emberek bizalmát, és ezért a teljes állományt elismerés illeti.

 

Orbán Viktor elmondta, a BM eleget tett a 3500 új rendőr szolgálatba állítására vonatkozó ígéretnek. A miniszterelnök ugyanakkor célul tűzte, hogy minden településen állandó rendőri jelenlét legyen.

 

Az önkormányzati reformról elmondta, az állam nemcsak átvállalta a helyhatóságok adósságát, hanem meghozta azokat a szabályokat, amely nem engedik, hogy újból eladósodjanak. Kormányzati engedély kell a legtöbb hitel felvételéhez, „és biztosak lehetnek abban, hogy mi ezt a szíjat keményen tartjuk, mert aki egyszer forró tejjel megégette a szája szélét, az a hideg vizet is fújva issza” – fogalmazott.

 

A kormányfő szerint a BM szigorúan, de emberségesen látja el a közmunkaprogramok felügyeletét. Hozzátette: jó döntés volt a tárcára bízni a közmunka szervezését, mert ahhoz, hogy közmunka ne csak formalitás legyen, „egyenruhás emberre is szükség van”.

 

Szólt arról is: bár vannak, akik gúnyolódnak ezen, a kormány a téli közmunka keretében, évtizedek óta először, képzést indított a képzetlen munkanélkülieknek. Ez mély erkölcsi alapokon nyugvó, keresztény indíttatású döntés volt az induláskor becsúszó hibák ellenére is – tette hozzá. Arra kérte a BM vezetőit, ne engedjék, hogy bárki leértékelje a közmunkát, mert elismerés jár azoknak, akiket noha 15-20 évig arra szoktattak, hogy segélyből éljenek, mégis képesek ismét munkába járni.

 

A kormányfő a büntetés-végrehajtásban dolgozóknak azért mondott köszönetet, hogy a túlzsúfoltság ellenére fenntartották a rendet, elindítva a börtönök önfenntartóvá alakításának folyamatát.

 

Hitet tett amellett is, hogy az országnak szüksége van a Terrorelhárítási Központhoz hasonló elitegységre.

 

A miniszterelnök a kormány döntését ismertetve bejelentette: 29 ezer tiszthelyettes kap március 1-jétől – az év elejéig visszamenőleg – havi tízezer forint bérkiegészítést.

 

Azt mondta: sok rendőr nem keres eleget, a tiszthelyettesi bérből családos emberként alig lehet megélni.

 

A pedagógusokéhoz hasonló életpályamodell és a kedvezményes lakásprogram bevezetését ebben a ciklusban a gazdaság teljesítménye még nem tette lehetővé. „Ezeket a választások után meg fogjuk majd tenni” – jelentette ki, hozzáfűzve: addig is kellenek olyan lépések, amelyek kifejezik, hogy az államnak szüksége van a rendőrök munkájára, és megakadályozzák, hogy a tiszthelyettesek elhagyják a pályát.

 

(kormany.hu, mti)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek