2024. 05. 4. szombat

Mónika, Flórián
1 EUR 389 HUF
1 GBP 455 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Bajnai: már nincs idő a vagyonadó-törvény módosítására
Bajnai: már nincs idő a vagyonadó-törvény módosítására

Bajnai: már nincs idő a vagyonadó-törvény módosítására

Bajnai: már nincs idő a vagyonadó-törvény módosításáraBajnai Gordon miniszterelnök szerint a kormány ebben a parlamenti ciklusban már nem lát lehetőséget a vagyonadóról szóló törvény szabályainak pontosítására, ezért a következő hetekben a kabinet áttekinti a költségvetési tartalékot és a büdzsé egyes fejezeteit annak érdekében, hogy az Alkotmánybíróság döntése nyomán kialakult helyzetben is tartani lehessen az idei hiánycélt. A politikus a szerdai kormányülést követően hangsúlyozta: a következő parlament előtt ott áll a lehetőség, hogy döntsön, milyen módon pótolja a vagyonadó bevezetésének elmaradása miatt kieső bevételeket.

A kormányfő véleménye szerint a következő parlament nem mentesülhet az alól, hogy válasszon: úgy oldja meg a vagyonadó pótlását, hogy a szegényeket érintő újabb megszorításokat vezet be, vagy megadóztatja a tehetősebbeket. „Én az utóbbira voksolok” – jelentette ki Bajnai Gordon.

Kiemelte: a lehetséges megoldásokról konzultált a kormányt támogató parlamenti frakciók vezetőivel is.

A miniszterelnök kifejtette, hogy az Alkotmánybíróság döntését követően a kormánynak és a parlamentnek két lehetőséget kellett vizsgálnia: az egyik szerint a szabályok pontosításával elvileg megteremthetőek a vagyonadóztatás alkotmányos feltételei, hiszen a testület kimondta, hogy a vagyonadó Magyarországon alkotmányosan bevezethető; a másik szerint a kormány a kieső bevételt a büdzsében keresi meg, ekkor újabb takarékossági intézkedéseket kellene bevezetni.

Bajnai Gordon aláhúzta: a kitűzött hiánycélt tartani kell, ehhez pedig a kieső tételeket biztosítani kell.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek