2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Bajnai: a kormány elfogadta a 2010-es költségvetés tervezetét

Bajnai: a kormány elfogadta a 2010-es költségvetés tervezetét

A kormány elfogadta a 2010-es költségvetés tervezetét, amely szigorú,takarékos, de néhány területen többletforrást tartalmaz – jelentette be Bajnai Gordon. A miniszterelnök a kormányülést követő sajtónyilatkozatában azt mondta: Magyarország a válság következtében „kötött pályán” mozog, két év alatt összesen 7,5 százalékkal esik vissza a gazdaság teljesítménye, a 3,8 százalékos költségvetési hiánycél pedig azt jelenti, mindenhol vissza kell fogni a költekezést. Bajnai Gordon elmondta, hogy a jövő évi büdzsé fedezetet ad az adócsökkentésre, és még azt is lehetővé teszi, hogy csökkentsék a távhő áfáját. Közölte: szeptember 11-én a költségvetés tervezetét benyújtják a parlamentnek.

 
A kormányfő az adócsökkentést a jövő évi büdzsé egyik legfontosabb elemének nevezte, amely nemcsak jövő évre, hanem hosszú távra is szól, hiszen azzal a későbbi növekedést, az újabb munkahelyek létrejöttét alapozzák meg. Bajnai Gordon emlékeztetett, hogy jövőre a vállalkozások is jobban járnak, 400 milliárd forint többlet marad náluk a járulékcsökkentés miatt.

A takarékosság ellenére vannak a költségvetésben kiemelt feladatok, a miniszterelnök ezek közé sorolta a közbiztonságot, a fejlesztéseket és a munkahelyteremtést.

Az Út a munkához program kapcsán kiemelte, hogy 2010-ben kinyitják a programot a magánszféra, az állami önkormányzati vállalatok felé, és jövőre e célra 13 milliárd forinttal több hazai, valamint 7,5 milliárd forinttal több uniós forrást biztosítanak.

Bajnai Gordon leszögeztet: a közbiztonságra jövőre nyolc százalékkal többet költ az állam az ideihez képest, ez 23,5 milliárd forintos többletet jelent.

Az egészségügy kapcsán a kormányfő azt mondta, e területre is több pénz jut, mint idén, összesen 730 milliárd forint, ami 15 milliárd forintos többletet jelent 2010-ben. Hozzátette: e többleten felül az intézmények kiadásai 18 milliárddal kisebbek lesznek amiatt, hogy jövőre csökkennek a járulékterhek.

Soha ennyi pénz nem jutott még Magyarországon gazdaságfejlesztésre – szögezte le a miniszterelnök. Mint mondta, 700 milliárd forint szerepel a 2010-es költségvetésben fejlesztésekre döntően uniós forrásból. Kitért arra, hogy a hazai forrású önkormányzati fejlesztéseket fel kell függeszteni egy évre, de az uniós támogatások önrésze megmarad, a nagyléptékű fejlesztéseket megfelelően finanszírozzák.

Az önkormányzatok támogatása jövőre így 4,8 százalékkal lesz kisebb, mint idén, de kevesebb feladatot és nagyobb gazdálkodási szabadságot kapnak – mondta a kormányfő.

A kormány minden költségvetési tételt biztosít ahhoz, hogy fenntartsák az oktatás színvolát – szögezte le Bajnai Gordon.


(MTI)

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek