2024. 05. 1. szerda

Fülöp, Jakab
1 EUR 391 HUF
1 GBP 457 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Az embargó ellenére folyamatos a magyar cégek jelenléte és beruházása Oroszországban

Az embargó ellenére folyamatos a magyar cégek jelenléte és beruházása Oroszországban

Bár az Oroszország által 2014. augusztus 6-án elrendelt embargó érzékenyen érintette a magyar agrárexportot, a magyar-orosz gazdasági kapcsolatok nem rekedtek meg. Az embargó ellenére több nagy értékű magyar vagy éppen magyar-orosz közös beruházás valósult meg eddig és jó néhány folyamatban van.
2014. szeptember 1. óta, Oroszország területén: több mint 100 millió euró, vagyis 30 milliárd értékű fejlesztésben, beruházásban közreműködtek magyar vállalatok. Hazai cégek az elmúlt egy évben, az Orosz Föderáció számos régiójában építettek autó- és konzervgyárakat, gyógyszerüzemet; és részt vesznek különböző jelentős méretű állattartó telepek (szarvasmarha, – sertés valamint lúdtelep) kialakításában, de szállítottak például orosz húsfeldolgozó üzemek számára is gépeket, sőt egy nemrég megkötött együttműködési megállapodásnak köszönhetően, 50 darab magyar gyártású kompozit autóbusz karosszéria is kerül Oroszországba. És többek között folyamatban van egy 1000 tonna / év kibocsájtású, halnevelő telep létrehozása is a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Halászati Kutatóintézete (HAKI), valamint Vlagyimir megyei közös beruházásában.

A futó projektek között különösen érdekes az, amelynek keretében, az egyik legnagyobb hazai padlóburkolatokat gyártó cég idén kétezer oroszországi általános iskola felújításában vehet részt: tornatermekbe, tornacsarnokokba szállítanak majd speciális padlóburkolatokat, csaknem két millió euró értékben.

Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri biztosa szerint: „ezek a számok is azt bizonyítják, hogy az embargó ellenére is van lehetőség a magyar vállalkozások, cégek számára, hogy az orosz piacon megjelenjenek, hogy ott üzleteket köthessenek.” A miniszteri biztos úgy látja, az embargóval sújtott időszakot a hazai gazdasági társaságok, közös magyar-orosz vegyesvállalatok létrahozásával és így erősebb oroszországi jelenléttel könnyebben vészelhetik át.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Nem létező áru
Több mint harmincmillió forint kárt okoztak azok a hamis termékek, amiket a legális áruk között találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési I…