2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Államkincstár: hétfőtől vásárolható a 2014-es babakötvény a kirendeltségeken

Államkincstár: hétfőtől vásárolható a 2014-es babakötvény a kirendeltségeken

A MÁK hétfői, MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozza: az elmúlt másfél hónapban több mint 11 000 Start-számlát nyitottak a kincstár fiókjaiban, így egyharmaddal nőtt a babakötvény számlák száma, a befizetett pénz pedig megduplázódott.

Az új babakötvény 2013. december 2. óta jegyezhető, de már most látható, hogy a korábbinál több szülő él a lehetőséggel, két hónap alatt, az indulás óta mintegy 2,5 milliárd forintot helyeztek el a számlákon. A családbarát intézkedésnek máris pozitív fogadtatása van – mondta Dancsó József, a Magyar Államkincstár elnöke hétfőn az MTI-nek.

A MÁK jelenleg közel 30 ezer Start-értékpapírszámlát kezel országosan, összesen több mint 4,6 milliárd forint névértékben.

A sajtótájékoztatón nyitott Start-értékpapírszámlát és vásárolt Babakötvényt, Szabó Szilvia (3-szoros olimpiai ezüstérmes, 13-szoros világbajnok, 9-szeres Európa-bajnok kajakos) és Boczkó Gábor (olimpiai ezüstérmes, világbajnok, 7-szeres Európa-bajnok vívó).

A babakötvény termék kizárólag a Start- értékpapírszámlán vezethető, amelynek nyitását és a babakötvény vásárlását a kormány adómentességgel, extra kamattal és állami kamattámogatással ösztönzi. Az új babakötvény az éves átlagos infláció felett 3 százalékos kamatprémiumot fizet évente, futamideje 19 év – olvasható a közleményben. A Start-értékpapírszámla nyitása és vezetése díjmentes – fűzte hozzá Dancsó József.

A letéti Start-számlára az állam egyszeri 42 500 forint életkezdési támogatást utal a 2006. január 1-jét követően született gyermekek esetében. Ahhoz, hogy a gyermek számláján az összeg gyarapodjon, a szülőnek, illetve törvényes képviselőnek Start-értékpapírszámlát kell nyitnia.

A magyar állam évente, a Start-értékpapírszámlára a magánszemély által befizetett összeg 10 százalékát, de maximum évi 6000 forint további támogatást ír jóvá a Start-értékpapírszámlán. Amennyiben a gyermek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, akkor a Start-értékpapírszámlájára történő szülői befizetés 20 százalékának megfelelő, de maximum évi 12 000 forint összegű további támogatásban részesül. Ugyanez az éves 12 000 forint összegű támogatás illeti meg a nevelt gyermekeket is – tette hozzá az elnök.

A Start-értékpapírszámla ugyanakkor azonos feltételek mellett megnyitható valamennyi 18. életévét be nem töltött, belföldi lakcímmel rendelkező gyermek részére. Ha valaki csupán havi 1000 forintot fizet be rendszeresen, akkor a futamidő végén közel 600 ezer forintos megtakarítása lesz a gyereknek, havi 5000 forintos rendszeres befizetésnél a futamidő végén mintegy 2,5 millió forintra nő a megtakarítás.

A szülőknek csak egyszer kell bemenniük a Magyar Államkincstár bármely állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatára Start-értékpapírszámla megnyitása érdekében, de ez jelentősen egyszerűsíthető a Kincstár által nyújtott kényelmi szolgáltatások igénybe vételével (TeleKincstár, WebKincstár).

A kötvény első sorozatát 2013. december 2-án bocsátotta ki az ÁKK Zrt., ennek első kamatfizetése hétfőn van.

A 2014. január 31. után született gyermekeknek már az újabb sorozat vásárolható meg 2014. február 3-ától 2033/S néven. A babakötvényt évente új sorozatban bocsátják ki, ezzel biztosítva a gyermek születési évéhez igazodó 19 éves futamidejű kötvény megvásárlását – mondta az MTI-nek Dancsó József.

Szabó Szilvia 13-szoros világbajnok, 9-szeres Európa-bajnok kajakozó babakötvényt vásárol az Állampénztári Ügyfélszolgálat-Értékpapír Forgalmazás V. kerületi járási kirendeltségén 2014. február 3-án.    – © MTI Fotó: Mohai Balázs

– MTI –

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…