2024. 06. 17. hétfő

Laura, Alida
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Alkotmánybírósághoz fordult a Magyar Autóklub a parkolási bírságok miatt
Alkotmánybírósághoz fordult a Magyar Autóklub a parkolási bírságok miatt

Alkotmánybírósághoz fordult a Magyar Autóklub a parkolási bírságok miatt

Alkotmánybírósághoz fordult a Magyar Autóklub a parkolási bírságok miattAlkotmánybírósághoz fordult a Magyar Autóklub hétfőn azt kérve, hogy a testület semmisítse meg a parkolásról és várakozási díjakról szóló fővárosi rendelet egyes elemeit. Az autóklub szerint ugyanis sérti a jogállamiság elvét, hogy egy kézbesítetlen felszólításhoz, a „mikuláscsomag” kihelyezésének időpontjához kapcsolódik egy súlyos szankció. A Magyar Autóklub az MTI-hez küldött közleményében azt írta: a főváros közigazgatási területén a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról és a várakozás díjáról szóló fővárosi közgyűlési rendelet utólagos normakontrollját és egyes rendelkezéseinek megsemmisítését kérték az Alkotmánybíróságtól.
 
A szervezet szerint sérti a jogállamiság, a jogbiztonság elvét és a tisztességes eljáráshoz való jogot, hogy egy kézbesítetlen felszólításhoz, azaz a „mikuláscsomag” kihelyezésének időpontjához kapcsolódik súlyos szankció, vagyis pénzbüntetés. Mint írták, egy jogállamban a kötelezett (azaz ebben az esetben az autós) mindaddig nem eshet késedelembe, amíg a jogosult (azaz a parkolási társaság) nem igazolja a felszólítás kézhezvételét vagy annak megkísérlését.

Mint írták, a beadványukban rámutatnak arra is, hogy nincs összhang a jogszabályok között, mivel a parkolási társaságok „60 napon belül kötelesek a pótdíjat kiszabni, míg a hivatkozott jogszabály a 30 napon túli, nem vitatott díjtartozáshoz kapcsol hátrányos jogkövetkezményeket”. Véleményük szerint a pótdíj kiugróan magas – harmincszoros, ötvenszeres vagy akár háromszázszoros – mértéke aránytalan, és ezzel a szabályozással fővárosi önkormányzat visszaél a jogalkotói hatalmával.

Az autóklub azt is kérte az Alkotmánybíróságtól, hogy a testület állapítsa meg a törvényalkotó mulasztással megvalósuló alkotmánysértését is. Az autóklub szerint ugyanis a közúti közlekedésről szóló törvény korlátozás nélkül hatalmazta fel a közút kezelőjét (ebben az esetben a fővárosi önkormányzatot), hogy „egy polgári jogviszony egyik alanyaként a saját maga részére, mint a bevétel növelésében érdekelt egyik fél, egyoldalúan és korlátozás nélkül állapítsa meg a díj és pótdíj mértékét”.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, hogy újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat, amiket a vasárnapi önkormányzati választás során adtak l…

További cikkek