2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • A személybiztonsági tevékenységet végző egyéni vállalkozóknál végzett ellenőrzések tapasztalatai

A személybiztonsági tevékenységet végző egyéni vállalkozóknál végzett ellenőrzések tapasztalatai

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az idén is kiemelt figyelmet fordít a személybiztonsági tevékenységet végző, őrző-védő vállalkozások vizsgálatára. Ennek oka, hogy ezeknél a cégeknél az ellenőrzések 88%-ában tártak fel szabálytalanságot a revizorok. A megállapított adókülönbözet összege döntően milliós nagyságrendű, amely jól mutatja, hogy az őrző-védő tevékenységet végzőknél gyakran tapasztalható hiányosságok milyen komoly költségvetési kárt eredményeznek.
Általános tapasztalat, hogy ezek a cégek olyan költségeket számolnak el, melyek egyáltalán nem kapcsolódnak az őrző-védő tevékenységhez, így pl. bútorok, ruházat, extrém esetekben törölköző, paplan vásárlása is szerepel a könyvelésükben. A fiktív kiadások alapján azután levonják az általános forgalmi adót, amely jogsértést eredményez az áfabevallásaikban.
Az ellenőrzések során gyakran tapasztalható az is, hogy hiányosan vezetik az útnyilvántartást, melyben legtöbbször a cégvezetők által magáncéllal megtett kilométereket is elszámolják.

Jellemző az őrző-védő cégekre, hogy a költségek csökkentése érdekében a vállalkozó saját maga végzi a tevékenységet, ez pedig magasabb összegű áfafizetési kötelezettséget eredményez. Az ellenőrzésre kiválasztott bevallások tanúsága szerint azonban, a ténylegesen befizetendő áfa összege esetükben nem jelentős, mivel olyan kiadások áfa tartalmát is levonják, amelyek nem a vállalkozási tevékenység érdekében merülnek fel.

A lezárult ellenőrzések negatív tapasztalatai miatt a NAV a jövőben is kiemelt figyelmet fordít a személybiztonsági tevékenységet végző, őrző-védő vállalkozások gazdálkodására.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adóigazgatósága

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…