2024. 05. 8. szerda

Mihály
1 EUR 389 HUF
1 GBP 453 HUF

A szegediek már az új villamosokkal utaznak

Átadták az új villamosflottát Szegeden

Ünnepélyes keretek közt átadták a lengyel PESA új, Swing Szeged fantázia névre hallgató villamosflottáját szombaton; a PESA Bydgoszcz SA által kifejezetten a városnak gyártott járművekből ezentúl kilenc fut majd Szegeden.

Időutazásra invitálták a szegedieket szombaton délután, felvonultatták ugyanis mindazon villamostípusokat, melyek valaha a városban közlekedtek. A szegedi villamosközlekedés „nagy öregjét”, a Tuja 12-es pályaszámú motorkocsi gördült először a Széchenyi térre, amit egy a 313-314-es számmal jelölt ikerkocsi követett. Természetesen a lakosok által csak bengálinak becézett FVV típusú csuklós jármű sem hiányozhatott a parádéról, ami után időrendben a Tatra T6A2-es következett. A menetrend szerint közlekedő Tatra KT4D-MES csuklós motorkocsit is megcsodálhatták a parádé résztvevői, majd érkezett a vadonatúj, napsárga színű, a szegediek által Swingnek keresztelt villamos, amit a lengyel PESA cégtől rendelt meg a város, – írja a richpoi.com

Az alacsonypadlós új járműveket 4,5 milliárd forintból vásárolta a város, a 86 százalékos uniós támogatású 26 milliárdos szegedi elektromos tömegközlekedési nagyprojekt részeként. Ez azt jelenti, hogy az uniós támogatásnak köszönhetően a kilenc járműből csupán egyet kellett az önrészként finanszírozni – mondta el Botka László (MSZP) polgármester az átadó ünnepségen.A városvezető reményét fejezte ki, hogy a közeljövőben megérkeznek az új trolik is, amellyel lezárul a nagyberuházás, és 21. századi tömegközlekedése lesz Szegednek.

Az új járműveket átvevő Botka László polgármester korábbi ígéretéhez híven először lengyelül szólalt meg, hiszen azt ígérte az első Swing megérkezésekor, hogy amennyiben határidőre megérkeznek a járművek, anyanyelvükön fogja megköszönni a lengyeleknek munkájukat. A Szegedre rendelt villamosflotta utolsó, kilencedik járműve május 22-én éjjel érkezett meg, s a szükséges vizsgák és próbajáratok után napokon belül üzembe helyezik.

Jacek Jodda, a PESA Bydgoszcz SA marketingvezetője magyarul mondta el az ünneplőknek: nagyon örülnek, hogy a szerződést teljesítették, és időre átadhatták mind a kilenc járművet. A vezető gratulált Szeged fejlődéséhez, és az együttműködést az „évszázados lengyel-magyar barátság” újabb fontos állomásának nevezte. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben ezt a fejlesztést a város folytatni tudja, és abban is partnerek lehetnek. A város 2009-ben kilenc járművet rendelt a cégtől, mely a prototípust 2011. szeptember végére, az utolsó villamost pedig 2012. május 22-re szállította le.

„Reméljük, hogy Szegednek lesz lehetősége ezt a fejlesztést folytatni, s abban is partnerek lehetünk majd. Kívánjuk, hogy mindig örömmel és balesetmentesen közlekedjenek villamosainkon” – fogalmazott a hivatalos flottaátadón Jacek Jodda. A lengyel PESA Bydgoszcz SA marketingvezetője magyarul szólt az érdeklődőkhöz, idézve a Fonográf együttes „az első villamos már elindult…” kezdetű dalát is.

A 30,1 méter hosszú villamos alacsonypadlós, öt részből áll, három forgóvázzal, hat oldalajtóval és egy vezetőfülkével rendelkezik, 209 utas befogadására alkalmas, 40 ülőhellyel. A jármű a legkorszerűbb járműgyártási technológiával készült; légkondicionáló és utastájékoztató-rendszer is szolgálja az utasok kényelmét.

A 26 milliárd forintos uniós támogatással folyó tömegközlekedés-fejlesztési projekt során szinte teljesen megújul a szegedi trolibusz- és villamoshálózat, s egy trolibusz-, illetve egy villamosjárat is indult. Felújították a trolibusztelepet és a villamos remízt, s a város 13 alacsonypadlós, klimatizált, csuklós trolibuszt is vásárol.

A PESA Swing típuscsaládjából egyébként már mintegy 150 közlekedik Lengyelországban is, de minden szerelvényt a megrendelő egyedi igényeinek megfelelően alakítanak ki. Így lesz ez Kolozsváron is, hiszen a gyártó a közelmúltban megnyerte az ottani villamosbeszerzést is, így hamarosan ott is a szegedihez hasonló járművek futnak majd.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Közel két tucat bűncselekmény
Lopás, csalás, közokirat-hamisítás és jármű önkényes elvétele miatt folytatott nyomozást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 28 éves férfival és egy 23 é…