2024. 06. 12. szerda

Villő
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • A külgazdasági államtitkár fogadta az osztrák külügyminisztert

A külgazdasági államtitkár fogadta az osztrák külügyminisztert

 Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára szerdán a Parlamentben fogadta Sebastian Kurz osztrák külügyminisztert és delegációját. Tárgyalásukon új határátkelők építése is szóba került – tájékoztatta az államtitkár sajtófőnöke az MTI-t.

 Fülöp Judit közölte: a felek megállapodtak abban, hogy a két ország közötti jó együttműködés közös érdek, hiszen gazdasági teljesítményük kölcsönösen függ egymástól. Ausztria mára hazánk második legjelentősebb kereskedelmi partnere, a két ország kereskedelmi forgalma 9 és 10 milliárd euró között alakul és ezzel egy időben Ausztria a negyedik legnagyobb tőkebefektető Magyarországon – olvasható közleményében.

    Az osztrák beruházások állománya elérte a 9 milliárd eurót, a magyar kormány pedig a közelmúltban stratégiai megállapodást kötött két nagy osztrák céggel, a Leier Hungária Kft.-vel és a Prinzhorn Csoporttal.

    Közleménye szerint Szijjártó Péter kiemelte a határ menti együttműködés fontosságát és megerősítette, hogy a már meglévő huszonkilenc, határon átnyúló útkapcsolat mellé a magyar kormány elkötelezett húsz új határátkelőhely megépítésére a 2014 és 2020 közötti időszakban.

    A külügyminiszter és az államtitkár beszélt az ukrán helyzetről is, amellyel kapcsolatban Szijjártó Péter elmondta, hogy Magyarország egy demokratikus Ukrajnában érdekelt, a nyelvtörvény eltörlését pedig elfogadhatatlannak nevezte.

MTI

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Jönnek a választási eredmények
Ma Magyarország 3177 településén önkormányzati választásokat tartottak. Először fordul elő, hogy ez együtt történik az Európai Parlament (EP) magyar t…

További cikkek

Igent mondott a kockázatra egy borsodi esküvőiruha-szalon tulajdonosa, aki a működés több adózási szabályát is felrúgva szolgálta ki ügyfeleit. Nem le…
„Kétkezes kapaszkodó”
Több mint ezer hamis játékkonzollal pakolták plafonig azt a kamiont, amit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei Gyul…