2024. 06. 23. vasárnap

Zoltán
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Méltányos tehermegosztás a fogyasztó és a solgáltató között

Méltányos tehermegosztás a fogyasztó és a solgáltató között

A Kormányzati Információs Központ Közleménye

A Kormány a mai ülésén tárgyalt a rezsicsökkentéssel kapcsolatos további lépésekről. Döntött arról, hogy a lakosság a civil szervezetek, az önkormányzatok és a vállalkozások számára a teljesítménybővítés, a fejlesztési hozzájárulás, a hálózat bővítés, csatlakozás, bekötés, mérőhely kialakítással kapcsolatos területeken, a méltányos tehermegosztást tűzi ki célul.  Ez azt jelenti, ahol eddig a fogyasztót terhelték a költségek, ott a jövőben a szolgáltatót terheli a költségek minimum 50%-a. A fentiek alól kivételt képeznek azok a területek, ahol a fogyasztót már eddig is nagyobb kedvezmény, vagy teljes díjmentesség illette meg.

Például a villamosenergia tekintetében a lakosság esetében 32 amper igényig a csatlakozás díjmentes. Ezen igény túllépése esetén többletdíj keletkezik, amelyre vonatkozik a fentiekben a szolgáltatót terhelő minimum 50 százalékos tehermegosztás érvényes.

Távhőszolgáltatás területén fejlesztési hozzájárulást a lakossági fogyasztók továbbra sem fizetnek.

 

A földgázhálózatra való csatlakozás esetén továbbra is a szolgáltató viseli a csatlakozási költségeket a fogyasztásmérő berendezéssel együtt.

 

Mindezek mellett a Kormány több területen további vizsgálatokat rendelt el.

 

Például: Jelenleg az önkormányzatok – különösen a víziközmű-beruházások megvalósításához – akár több százezer forintos nagyságrendben előírhatnak a lakosság számára fejlesztési hozzájárulás jellegű fizetési kötelezettséget a vízgazdálkodásról szóló törvény vagy helyi rendelet alapján. Erre vonatkozóan a Kormány további vizsgálatot rendelt el.

 

A víziközmű-szolgáltatással kapcsolatban a csatornázott településeken az előírt bekötési (ivóvíz és szennyvíz) költségeket is felülvizsgáltatja a kabinet.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…