2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • A köztársasági elnök újabb törvényt küldött vissza az Országgyűlésnek
A köztársasági elnök újabb törvényt küldött vissza az Országgyűlésnek

A köztársasági elnök újabb törvényt küldött vissza az Országgyűlésnek

A köztársasági elnök újabb törvényt küldött vissza az OrszággyűlésnekA köztársasági elnök nem írta alá a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek vonatkozásában a beszállítókkal szemben alkalmazott tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvényt, és azt megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal.

A visszaküldött törvény bizonyos kereskedői magatartásokat tisztességtelennek minősít, és ezekhez a magatartásokhoz polgári jogi és közigazgatási jogi szankciókat fűz. Az államfő döntéséről levélben tájékoztatta Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét. A köztársasági elnök szerint az Országgyűlés joga annak eldöntése, hogy a tisztességtelen piaci magatartások visszaszorítása érdekében szükség van-e külön törvényhozásra.
 
Az államfő a meghozott törvénnyel nem értett egyet, mert az előkészítetlen, átgondolatlan, szövege jogi ellentmondásokkal terhelt, kitűzött céljai elérésére pedig nagy valószínűséggel alkalmatlan. Sólyom László külön felhívta a figyelmet arra, hogy bár a törvény leginkább a magyarországi élelmiszer-beszállítókat kívánná védeni, hatása mégis az lehet, hogy a kereskedők a magyar helyett külföldi forrásból szerzik be az élelmiszereket.

Az Országgyűlés június 29-én ellenszavazat nélkül fogadta el a jogszabályt. Az Országgyűlés honlapján olvasható törvényszöveg szerint a jogszabály célja a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kereskedelmét végző szervezetek, valamint azok beszállítói közötti egyenlőtlen piaci alkupozícióból eredő hátrányok felszámolása és az etikus üzleti magatartás érvényesülésének biztosítása.

A törvény általános jelleggel tiltja a tisztességtelen forgalmazói magatartások gyakorlását, s meghatározza, hogy mely forgalmazói magatartások minősülnek tisztességtelennek.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek