2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • A fiatalok vállalkozóvá válását segítő programot indít a kormány Közép-Magyarországon

A fiatalok vállalkozóvá válását segítő programot indít a kormány Közép-Magyarországon

A kormány 830 millió forintos kerettel programot indít a fiatalok vállalkozóvá válásának támogatására a Közép-magyarországi régióban – közölte a programot megvalósító Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) csütörtökön az MTI-vel.


A program nyitó rendezvényén Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára kiemelte, az utóbbi években a kormány számos célzott foglalkoztatási programot indított a fiatalok számára. Az Első Munkahely Garancia, a diákmunka program és a lakhatási támogatás is segített abban, hogy az EU tagállamok többségével ellentétben hazánkban 2012 óta nő a fiatalok foglalkoztatása és csökken körükben a munkanélküliség. Az államtitkár rámutatott, a kormány azért döntött a ma meghirdetett program elindítása mellett, mert a közép-magyarországi fiataloknak is biztosítani szeretné a lehetőséget, hogy önálló vállalkozásba kezdjenek. Emlékeztetett, az ország többi régiójában uniós forrásból már korábban elkezdődött 3200 fiatal üzleti készségfejlesztése.

A közép-magyarországi programot a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból finanszírozzák, az OFA mintegy 1500 fiatal jelentkezésével számol.

Azok a 18 és 35 év közötti fiatal, önálló vállalkozás indítására vállalkozó természetes személyek pályázhatnak, akik a Közép-magyarországi régióban igazolt állandó lakcímmel rendelkeznek, életvitelszerűen ott tartózkodnak, valamint rendelkeznek vállalkozási szemlélettel, képességgel, és reális ötletük van a leendő vállalkozás tevékenységére vonatkozóan.

Feltétel az is, hogy a jelentkezőknek nem lehet más vállalkozásban, gazdasági társaságban befolyást biztosító közvetlen, vagy közvetett többségi tulajdonrészük,illetve nem lehetnek annak egyedüli vagy többségi tulajdonosai.

Csütörtökön megnyílt a www.mva.hu/segitunkinditani nevű honlap, ahol a potenciális jelentkezők feltölthetik előzetes jelentkezésüket a programra 2014. április 30-ig.

Ezután megkezdődik a résztvevő fiatalok kiválasztása: ennek keretében mintegy 350 jelentkezőt vonnak be a vállalkozói készség, képesség fejlesztését szolgáló elméleti és gyakorlati képzésbe, amely júniustól kezdődik. Szeptemberre kell a leendő vállalkozó fiataloknak elkészíteniük azt az üzleti tervet, amellyel pályáznak a program második pillérét képező vissza nem térítendő tőkejuttatásra. Ebben a támogatásban, minimálisan 200-an részesülhetnek. Az üzleti terv jóváhagyása esetén maximálisan 3 millió forintos vissza nem térítendő támogatásra pályázathatnak az OFA-nál a fiataloknak, akiknek megpályázott beruházás 10 százalékát kitevő önerővel kell rendelkezniük.

A támogatható tevékenységek: a vállalkozás előkészítésének költsége, így például cégalapítás, ügyvédi szolgáltatás, kötelező engedélyek, a megvalósítás költsége, például eszközbeszerzés vagy bérlés.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek