2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • A cégek nagy része nyilvánosságra hozta a vezetői jövedelmeket
A cégek nagy része nyilvánosságra hozta a vezetői jövedelmeket

A cégek nagy része nyilvánosságra hozta a vezetői jövedelmeket

A cégek nagy része nyilvánosságra hozta a vezetői jövedelmeketA köztulajdonban álló gazdasági társaságok többsége kedden eleget tett törvényben előírt kötelezettségének és nyilvánosságra hozta vezető tisztségviselőinek juttatásait, néhány cég azonban – például a Magyar Posta Zrt., a MÁV és leányvállalatai, és a Magyar Villamos Művek Zrt. – kora estig még nem közölte az adatokat. Az augusztus végén elfogadott, a köztulajdonban álló gazdasági társaságok működésének átláthatóbbá tételéről szóló kormányrendelet szerint szeptember 15-étől az interneten kell közzétenni az érintettek pénzbeli juttatásait. A kormányszóvivő azt mondta, hogy a kabinet „árgus szemmel figyeli”, de egyesével nem ellenőrzi, hogy nyilvánosságra hozzák-e kedd éjfélig a juttatásokat.
 
Az adatok közzétételére kötelezett társaságok vezetői közül a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének a legmagasabb a fizetése: a jegybankelnök havi bruttó alapfizetése 8 millió 11 ezer 800 forint, az alapbéren kívül egyetlen juttatást, önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulást kap az elnök, ami az alapbér 5,6 százaléka. Az MNB egyik alelnökének havi bruttó alapbére 6 millió 409 ezer 500 forint, a másik alelnök havi bruttó fizetése pedig 5 millió 608 ezer 200 forint.

A fizetések nagyságában élen járnak a pénzügyi szektorhoz tartozó cégek. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez (MNV) tartozó állami többségi tulajdonú cégek közül egyetlen cég, a Magyar Export-Import Bank Zrt. vezérigazgatójának alapbére (3,621 millió forint) haladja meg a bankot felügyelő MNV vezérigazgatójának havi (3,5 millió forintos) alapbérét. A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) vezérigazgatója havi bruttó 3,66 millió forintot keres, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója, Kamarás Miklós pedig 3,5 millió forintot, míg például a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatójának havi bruttó alapbére 1,94 millió forint.

A többségi önkormányzati tulajdonú cégek felsővezetői átlagosan havi bruttó 500-900 ezer forintos keresnek, a legmagasabb fizetés 1,2 millió forint – derül ki az MTI helyi tudósítói által összegyűjtött adatokból. Ugyanakkor Budapesten ennél jóval magasabb jövedelmek is vannak: jellemzően 900 ezer és 2 millió forint között keresnek a nagy budapesti cégek vezetői, de a DBR metró első embere például 8 millió forintos alapbérrel rendelkezik.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek