2024. 05. 16. csütörtök

Botond, Mózes
1 EUR 386 HUF
1 GBP 450 HUF

A Belügyminisztérium Közleménye

Az Európai Unió belügyminiszterei 2012. június 7-én Luxembourgban tanácsülést tartottak, amelyen általános megközelítést fogadtak el a „schengeni kormányzás” javaslatcsomagról. Ennek legnagyobb érdeklődést kiváltó eleme a belső határellenőrzés visszaállításának lehetősége volt.  A schengeni kormányzás-javaslatcsomag megerősíti a schengeni értékelést, és létrehozza a súlyos, tartósan fennálló hiányosságok esetén alkalmazható, a schengeni térség önvédelmét jelentő korrekciós mechanizmust, amelynek végső eleme a belső határok ellenőrzése visszaállításának lehetősége.
A miniszterek ismételten megerősítették, hogy a schengeni vívmányok, a polgárok utazási szabadsága és a schengeni térség egységének megőrzése elsődleges fontosságú. Ennek megfelelően kiemelésre került, hogy a határellenőrzés visszaállítására csak kivételesen, végső eszközként, az uniós és tagállami segítségnyújtás valamennyi lehetőségének igénybe vételét követően, kizárólag súlyos, elhúzódó problémák esetén kerülhet sor. Indokai a közrend és a belső biztonság védelme lehetnek. A visszaállítás a problémák orvoslásának idejére, de legfeljebb hat hónapra szólhat, amely összesen még három alkalommal hosszabbítható meg, és kizárólag az adott tagállam vonatkozásában lenne alkalmazható.

Az egyoldalú döntések elkerülése érdekében a döntés meghozatala csak közös eljárásban, az Európai Unió Tanácsában minősített többséggel elfogadott javaslat alapján történhetne. A vonatkozó jogszabályok hivatalos elfogadásához az Európai Parlamenttel is meg kell állapodni, ami a ciprusi elnökség egyik jelentős feladata lesz 2012 második felében.  Az új szabályok csak ezt követően  léphetnek hatályba. Az ülésen Magyarországot Kontrát Károly államtitkár képviselte.

A tervezetekkel kapcsolatos kompromisszumos elnökségi javaslatok megfeleltek Magyarország és a magyar emberek érdekeinek.

Budapest, 2012. június 7.
Belügyminisztérium

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek