2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • 175 millió H1N1 elleni oltást adtak be világszerte
175 millió H1N1 elleni oltást adtak be világszerte

175 millió H1N1 elleni oltást adtak be világszerte

175 millió H1N1 elleni oltást adtak be világszerteAz Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint eddig 175 millió H1N1 vírus elleni oltást adtak be világszerte, és eddig hat féle vakcinát minősítettek az Európai Unióban – közölte Kökény Mihály, a szervezet végrehajtó tanácsának magyar tagja, a WHO igazgatói tanácsának egyhetes genfi ülésének második napján, kedden. A WHO szerint a járvány első hulláma minden kontinensen végigsöpört, de szinte minden földrészen várható egy második megbetegedési hullám. A szervezet álláspontja továbbra is az, hogy csak egy felelős közegészségügyi magatartás vethet gátat egy nagyobb járványnak, amellyel szemben a legjobb védekezés a védőoltás.

A WHO úgy látja, hogy Európában az előrejelzettnél kevesebb áldozatot követelt a járvány, ami a fejlett közegészségügyi helyzetnek köszönhető, de beigazolódtak azok a korábbi feltételezések, hogy a halálesetek többségét vírusos tüdőgyulladás okozta, és a legveszélyeztetettebbek a terhesek, a légzőszervei betegségben szenvedők és a fiatalok.

Kökény Mihály beszámolója szerint a WHO 86 országot segít adományokkal, ezen országok jelentős részébe még csak most indulnak a vakcinaszállítmányok. A tanácskozáson a résztvevők úgy vélték, a WHO nem reagálta túl a járványveszélyt, a szervezet mindig a szakmai szabályoknak és a nemzetközi egyezményeknek megfelelően járt el.

Kökény Mihály megemlítette: a hétfőn kezdődött és szombat estig tartó tanácskozáson 46 napirendet tárgyalnak a résztvevő országok küldöttei, így például szó lesz a vérkészítmények biztonságáról, egy új WHO-ajánlás megfogalmazásáról az országok alkoholstratégiájához, de foglalkoznak majd az egészségügyi dolgozók etikus toborzásával is és a haiti földrengést követő világméretű segélyakció koordinálásával.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek