2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF

1 éves a digitális átállás

Több éves előkészületi munkát követően az egy évvel ezelőtt lezárult folyamat során közel 1,8 millió ember állt át zökkenőmentesen a digitális televíziózásra, közülük 150 000 rászoruló háztartás állami segítséget kapott az átálláshoz. A fejlesztésnek köszönhetően új korszak kezdődött a televíziózásban, jelentősen kibővült az elérhető ingyenes tartalom és új szolgáltatások is elérhetővé váltak.
„Jelentős eredmény, hogy Magyarországon európai viszonylatban is kiemelkedő színvonalon, fennakadások nélkül sikerült véghezvinni a digitális átállást. A digitális televíziózással igénybe vehető új szolgáltatások arra sarkallhatják az állampolgárokat, hogy ne távolságtartással, hanem érdeklődéssel kezeljék a technika legújabb vívmányait, ez az érdeklődés pedig lendületet adhat a digitális írástudás térnyerésének is.” – mondta el Solymár Károly Balázs helyettes államtitkár.

Európában egyedülálló módon, Magyarországon a rászoruló háztartások állami segítséget kaptak az átálláshoz. A Nemzeti és Média- és Hírközlési Hatóság munkatársai közel 150 000 háztartásban szerelték be az ingyenesen átadott készüléket. A főigazgató elmondta, hogy óriási csapatmunka zajlott a háttérben, összesen 47 partnerszervezettel volt folyamatosan kapcsolatban a hatóság. „Egy évvel ezelőtt, a második ütemben, október 31-én kapcsoltuk le az analóg televíziós műsorszórást hazánk egész területén, és kevesebb mint egy évvel ezután az így felszabadult frekvenciasávot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság már hasznosította” – hangsúlyozta ki az eseményen Aranyosné Dr. Börcs Janka, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság főigazgatója.

A digitális átállás jelentette fejlesztésnek köszönhetően korszakváltás történt a televíziózásban. „A legfontosabb változás, hogy a korábbi 3 helyett 8 ingyenes TV csatornát érnek el a nézők, köztük a legnépszerűbb közszolgálati és kereskedelmi csatornákkal. Jobb lett a képminőség, három közszolgálati csatorna esetében HD minőségben érhetőek el bárki számára az egész országban, továbbra is ingyenesen a műsorok.” – tette hozzá Kápolnai András, az Antenna Hungária Zrt. vezérigazgatója.

Az egyszerű szoba- vagy tetőantennával fogható digitális földfelszíni televíziós a HD minőségű szolgáltatások elérését, a nyelvválasztási lehetőséget, a tartalom korhatár szerinti szűrését, a digitális gyermekzár alkalmazását és elektronikus programújság elérését teszi lehetővé a nézők számára. A digitális átállás elévülhetetlen eredménye mindezeken felül az, hogy a felszabaduló frekvenciák révén a mobilszolgáltatások is tovább fejlődhetnek hazánkban.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek