2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Hangszerkereskedők árrögzítését számolta fel a versenyhivatal

Hangszerkereskedők árrögzítését számolta fel a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 100 milliós bírságot szabott ki számos hazai és egy szlovák hangszerkereskedőre, mert titokban egyeztették áraikat; a vizsgálat feltárta, hogy az egyik legszélesebb palettájú hangszergyártó, a Yamaha évekig meghatározta viszonteladóinak a termékei minimális árait – közölte a nemzeti versenyhatóság kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint több hazai és egy szlovák hangszerkereskedő vállalkozás csaknem tíz éven keresztül egyeztette árait, hogy egységes árszintet teremtsenek egymás között. A cégek nem csak árlistákat készítettek és osztottak meg egymással, de figyelték egymás árait és figyelmeztették azt, aki eltért az előzetesen egyeztetett áraktól.
Az árak titkos rögzítése, vagyis a kartellezés különösen súlyos versenyjogi jogsértésnek minősül, amely folyamatos károkat okoz az érintett termékek vásárlóinak – hangsúlyozta a versenyhivatal.
A vizsgálat során kiderült az is, hogy a Yamaha – a hangszerek egyik legszélesebb körének gyártója és forgalmazója – 2014-től széles körben rögzítette a kiskereskedőknek a termékek minimális viszonteladási árait, amelyeket a nyílt írásbeli kommunikáció elkerülése érdekében a hangszerkereskedők által használt anonim e-mail cím használatával egyeztetett a viszonteladókkal.
A viszonteladói árak rögzítése szintén akadályozta a fogyasztókért folyó versenyt, mert célja a fogyasztói árak egységes szinten tartása volt – hívta fel a figyelmet a GVH.
A versenyhatóság figyelembe vette, hogy a Yamaha Music Europe GmbH önként fedte fel a történteket és bizonyítékokat szolgáltatott a jogsértésre. A japán cégen kívül további kilenc cég ismerte el a jogsértést, lemondva a bíróság előtti jogorvoslat lehetőségéről.
A GVH Versenytanácsa a cégek többségének együttműködésére, illetve a kis- és középvállalkozásnak minősülő cégek korlátozott pénzügyi teljesítőképességére tekintettel szabta ki az összesen mintegy 100 millió forintos bírságot kilenc hazai és egy szlovák hangszerkereskedésre, illetve három egyéni vállalkozóra.
A versenyhatósággal történő együttműködésnek és a bírósági felülvizsgálati lehetőségről való lemondásnak több előnye is van, a felek időt és költséget takarítanak meg a bírósági szakasz elkerülésével, másrészt jelentős bírságcsökkentő tényező is – fejtette ki a közlemény szerint Tóth András, a GVH Versenytanácsának elnöke, hozzátéve, hogy a bírság összege Magyarország központi költségvetését gyarapítja.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek