2024. 05. 2. csütörtök

Zsigmond
1 EUR 389 HUF
1 GBP 455 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Felháborító: lítiummal adagolhatták túl az otthonban élő idős nőt

Felháborító: lítiummal adagolhatták túl az otthonban élő idős nőt

Lítiummérgezést kaphatott egy idős asszony a kiskunhalasi pszichiátriai otthonban, később a helyi kórházban sem tudták megmenteni az életét. Utólag derült ki, hogy az otthon pszichiátere csak tovább emelte a gyógyszeradagot, amikor már beszélni is alig tudott. Felháborodott családja jogvédők segítségét kérte, több hatóságnál is kivizsgálást indíttattak az ügyben.
Két éve lakott már a kiskunhalasi otthonban az idős asszony, amikor egy nap váratlanul áthelyezték egy „elfekvő” osztályra, ahonnan alig tudott kijárni, és este hétkor már lámpaoltás volt. Ezért a lánya és a testvére többször is hazavitte őt egy-két hétre, hogy kicsit kimozdulhasson az otthon falai közül. Tavaly augusztusban azonban már meglepően rossz állapotban hozták el a kiskunhalasi intézményből: „nagyon lassan ment, aluszékony volt és alig értettük a beszédét” – mondta az asszony testvére.
Röviddel azután, hogy visszavitték az asszonyt az otthonba, az intézmény pszichiátere megvizsgálta őt, és meglepő módon úgy találta, hogy tovább kellene emelni a pszichiátriai szerek adagját. Ezekből eleve három különböző fajtát kapott, köztük egy lítiumtartalmú tablettát. Meg is lett az eredménye: rögtön másnap már sürgősséggel vitették át a helyi kórházba, „táplálhatatlanság” miatt.
A sürgősségin hamar kiderült, hogy a vérében a lítium szintje több mint duplája a megengedettnek. A pszichiátriai szereket végre le is állították, de a jelek szerint eddigre már túl késő volt. Pár nap múlva komolyan belázasodott, görcsrohamai lettek, végül légzés elégtelenség miatt meghalt a belgyógyászaton.
Nem ez az első eset, hogy lítiummal okoztak mérgezést pszichiátriai kezelés közben: pár éve egy bajai férfi szenvedett maradandó károsodást, gyakorlatilag újra kellett tanulnia járni és beszélni is. A 2000-es évek elején egy Veszprém megyei pszichiátert a bíróság elítélt, mert gondatlanságból lítiummal kis híján halálba gyógyszerezte egy idős páciensét.
A család felkérésére az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány több hatósághoz is bejelentést tett az eset kapcsán, a vizsgálatok jelenleg is folyamatban vannak még.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Tömérdek hirdetésben árult ingatlanokat egy férfi, miközben évente alig négy-öt számlát állított ki az őt megbízó tulajdonosoknak az eladott ingatlano…
Eszter; Csabi a Rally Hungary-n
2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben. Íme a nyilatkozatok a gyorsok után…

További cikkek

Tömérdek hirdetésben árult ingatlanokat egy férfi, miközben évente alig négy-öt számlát állított ki az őt megbízó tulajdonosoknak az eladott ingatlano…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan fejleszti digitális szolgáltatásait az egyszerűbb és kényelmesebb adózásért. A különböző online felüle…