2024. 04. 16. kedd

Csongor
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Fantasztikus sikerrel zárult az idei 4Ladies Cup-Hungary 2021

Fantasztikus sikerrel zárult az idei 4Ladies Cup-Hungary 2021

Nagyhajós pályaverseny a Balatonon – csak nőknek!

Idén, immár második alkalommal rendezték meg a 4Ladies Cup-Hungary-t, azaz a csak női résztvevőknek szóló nemzetközi, nagyhajós pályaversenyt Magyarországon.


Mi is a 4Ladies Cup-Hungary?

A 4Ladies Cup-Hungary az első, csakis női csapatok számára létrehozott nemzetközi, nagyhajós pályaverseny a Balatonon. A szervezők célja a kizárólag nők számára rendezett versenyek felkarolása a tavon és egy, az eddigi gyakorlattól teljesen eltérő, bár nemzetközi versenyeken gyakori versenyzési módszer bemutatása. A Balatonon számos, különböző típusú versenyt rendeztek, és rendeznek is, de ehhez hasonló először tavaly volt. Ez a megmérettetés az európai női regatták hagyományait követi, mint a Helga Cup, Sisi Cup, PMS Zena Regatta Horvátországban vagy a Ladies Only International Regatta Kijevben. A verseny lényege, hogy csak azonos típusú hajókkal, kizárólag nőkből álló csapatok versenyeznek.

  1. július 30. – augusztus 1. között Balatonföldvárra költöztek a hölgyek, hiszen e gyönyörű, békés kisváros szívében rendezték a versenyt. Ideális helyszín, hiszen a Tihany-Szántód közti „cső”-nek köszönhetően mindig fúj a szél, és nyáron pezsgő az éjszakai élet. A földvári mólóról tökéletes kilátás nyílt a pályaversenyre, jól áttekinthető, követhető, és élvezhető a 4Ladies Cup-Hungary, sőt a Stég-Bárból egy pohár bor, koktél vagy üdítő mellett is számos néző drukkolt három napon át. Az időjárás is kegyes volt, szél-napsütés-eső-vihar, mindenféle helyzetben zajlott a verseny.

 

A 4Ladies Cup-Hungary női regatta idei hivatalos versenyhajója – a Magyar J24 Osztállyal kötött megállapodás eredményeként – a J24-es, a világ legnépszerűbb One-Design hajója. Jelenleg több mint 5500 ilyen hajót tartanak nyilván a világon. Ezzel a hajószámmal a J24 a világ legnagyobb létszámú, tőkesúlyos One Design ISAF osztálya.

A J24-es osztályban szinte minden hajón versenyeznek hölgyek, sőt szép hagyományai vannak a csak nőkből álló egységeknek is. Magyarországon 1995 óta vitorláznak J24-es hajókkal, a versenyzés mellett igen kedvelt családi túrahajóként is. Az osztály különleges Mikulás partival zárja minden évben az aktív vízi időszakot, egyben megajándékozza az egyre népesebb „utánpótlás” sereget is. 2017-et követően 2023-ban ismét a magyar J24-es osztály rendezi majd meg az osztály Európa Bajnokságát Balatonfüreden.

A 4Ladies Cup alapító-szervezői: Sabján Annamária, Berecz Tímea, Tóth Viktória és Galla Viktória.

A 4Ladies Cup-Hungary megálmodója, Sabján Annamária így vallott a versenyről:

“Büszkék vagyunk arra, hogy bár a nevezett nemzetközi csapatok (a Covid-helyzet miatt) sajnos nem tudtak a versenyen részt venni, így is 13 egység indult, 5 hajóval bonyolítottuk a futamokat. Támogatóinknak köszönhetően soha nem látott mennyiségű, professzionális ajándékkal lephettük meg a hölgyeket már a startcsomagokban is, dobogósaink pedig minden eddiginél gazdagabb ajándékesőben részesülhettek. Külön megtiszteltetés volt számunkra, hogy a pénteki nyitóesten kerekasztal-beszélgetésben is részt vett
Hercsel Erik, J24 Osztálykapitány; a Női Kalóz Osztály örökös magyar bajnoka, Csillag Kati, valamint Galla Viktória, aki az egy héttel korábbi Kékszalagon a J24-es osztályban ezüstérmes lett. Szeretném megköszönni a Magyar Vitorlás Szövetség szakmai támogatását, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata helytállását. A Spartacus Vitorlás Egylet, mint a verseny helyszíni gazdája, Dr. Horváth István, elnök és Erdélyi Béla, versenyszervező, valamint Csima Katalin, versenyszervező professzionális munkája tette lehetővé a színvonalas, izgalmas verseny lebonyolítását. Köszönjük a közreműködésüket!” – mondta Annamária.

 

4Ladies Cup-Hungary 2021 – Versenyeredmények:

Első helyezett: Sabján Annamária, kormányos és csapata, aki a tavalyi 2. helyről lépett az élre.
Annamária Magyar Bajnok – Scholtz22 és YS3 hajóosztályban.
Magyar bajnokságokon dobogós: Cadet, 470 Scholtz22 és YS3 hajóosztályban.
Európa Bajnoki 3. helyezett Soling hajóosztályban.
Több magyar rendezésű tengeri versenyt nyert: BCC kupa, Spirit kupa, Seapromo.
Vis-PMS Nőnapi regatta kétszeres győztese.

Rendszeresen kormányoz J24-es versenyeken, női egységben.

Jelenlegi 4Ladies csapatában versenyzett Tóth Viktória is, aki szintén a 4Ladies Cup-Hungary egyik alapítója.

 

Második helyezett: Majoross Bea, kormányos és csapata, aki a tavalyi verseny győztese volt.
Bea az egy héttel korábbi Kékszalagon a Legjobb Női Kormányos címet is elnyerte a CODE 10 #1 nevű hajó kapitányaként.

Harmadik helyezett: Mórocz Ágnes, kormányos és csapata, akinek leányságában az a Tuss Réka is vitorlázott, akinek nagyapja a Kékszalag egyik alapítója.

Három izgalmas nap, az év legcsajosabb versenye!

 

További információ: https://www.facebook.com/4ladiescup

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Közel kilencmillió forint a kár
Egy kazincbarcikai sértett számlájáról közel kilencmillió forintot vett le egy elkövető. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság folytat…

További cikkek

Közel kilencmillió forint a kár
Egy kazincbarcikai sértett számlájáról közel kilencmillió forintot vett le egy elkövető. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság folytat…