2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
Vége a körhintacsalásnak?!

Vége a körhintacsalásnak?!

Vége a körhintacsalásnak?! Kovács László, európai adó-és vámügyi biztos előterjesztése alapján ma az Európai Bizottság olyan javaslatot fogadott el az ÁFA-irányelv módosítására, amely a tagállamok számára lehetővé tenné, hogy időlegesen fordított adózást alkalmazzanak meghatározott áruk és szolgáltatások esetén, például az üvegházhatású gázok kibocsátási egységeinek kereskedelmével kapcsolatban. Ezáltal a javaslat a tagállamok számára megteremtené az új, illetve az utóbbi időben különösen elterjedt áfacsalási konstrukciók elleni megfelelő, egységes fellépés lehetőségét. A javaslat alapján tett tagállami lépések hatékonyságát a Bizottságnak értékelnie kell, ezért a javaslat meghatározott beszámolási és felügyeleti kötelezettséget ír elő a tagállamok számára.

Kovács László a javaslat kapcsán úgy fogalmazott: „Csak az egységes fellépés segíthet a körhintacsalás megfékezésében, amely különösen a nagy értékű áruk és szolgáltatások esetén fordul elő gyakran és uniós szinten évente több milliárd eurónyi bevételkiesést okoz a tagállamoknak. Az áfacsalás elleni fellépés egyik fontos eszköze a fordított adózás, amelynek előnye, hogy a körhintacsalás esetében kihasznált adólevonási jogot módosítja oly módon, hogy a vállalkozások nem tűnhetnek el a visszaigényelt áfával a zsebükben. A körhintacsalással leginkább érintett termékek – mikrocsipek, mobiltelefonok, illatszerek és nemesfémek – mellett újabban megjelent a széndioxid kibocsátási kvótával való visszaélés is. Ezért javasoljuk, hogy a tagállamok ezen termékekre és szolgáltatásra alkalmazhassák a fordított áfafizetést.”

Háttér

A körhintacsalás lényege, hogy az adóköteles személy a Közösségen belül adómentesen beszerzett terméket az áfát felszámítva értékesíti, majd tűnik el anélkül, hogy az adót befizetné. Ezt a fajta csalást általában nagy értékű árukra követik el, nemritkán szervezett bűnözés keretében. Az utóbbi időben több tagállam is tájékoztatta a Bizottságot az üvegházhatású gázok kibocsátási egységeinek kereskedelmével kapcsolatos körhintacsalás-esetekről is.  A Bizottság új javaslatában feljogosítaná a tagállamokat, hogy időlegesen fordított adózást vezessenek be a körhintacsalással különösen érintett áruk és szolgáltatások meghatározott körére.

A fordított adózás értelmében a végső felhasználó fizeti az áfát, az értékesítési lánc közbenső szereplőinek így nem áll módjában az adó-visszaigénylés lehetősége. Fontos kiemelni, hogy a javaslat csak a fordított adózás bevezetésének lehetőségét biztosítaná az említett áruk és szolgáltatás esetében, azt kötelezően nem írná elő és más tekintetben sem módosítaná alapvetően az uniós áfa-rendszert.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…