2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Uniós gazdasági kormányzás

A Bizottság meghatározza az éves prioritásokat az uniós növekedés érdekében

Európának átfogó terve van ahhoz, hogy reagálhasson a válságra és felgyorsíthassa saját gazdasági növekedését. Most erőfeszítéseit koordinált módon és a prioritások szem előtt tartásával kell koncentrálnia. A Bizottság ezt mutatja ma be. Az éves növekedési felmérés világosan felvázolja azt az irányt, amerre Európának a következő évben kell haladnia, és tíz sürgős fellépést sorol fel, amelyek a makrogazdasági stabilitásra és a költségvetési konszolidációra, a strukturális reformokra és a növekedést segítő intézkedésekre fókuszálnak. Az éves növekedési felméréssel indul az első „európai szemeszter”, amely megváltoztatja a kormányok gazdasági és költségvetési politikaalakításhoz használt módszereit. Amint megállapodás születik az Európai Tanácsban, a tagállamok szakpolitikáikban és nemzeti költségvetéseikben egyaránt tükrözik majd ezeket az ajánlásokat. Így az EU történetében első alkalommal fognak a tagállamok és a Bizottság együtt tárgyalni a makrogazdasági stabilitásról és a strukturális reformokról, valamint együtt fognak átfogó növekedésélénkítő intézkedéseket hozni. Barroso elnök a következőképpen fogalmazott: „Az éves növekedési felméréssel az európai integráció új szakasza kezdődik. Elhatároztuk magunkat arra, hogy új útra lépjünk, és lényegesen javítsuk az Európai Unión belül független gazdaságaink irányításának és koordinálásának módját. Ez az EU-modell. Ez működő gazdasági kormányzásunk. Az éves növekedési felmérés arra irányuló koherens és átfogó terv, hogy Európa visszatérjen a növekedéshez és a magasabb foglalkoztatottsághoz. Amennyiben teljes mértékben végrehajtjuk, biztos vagyok benne, hogy Európa visszatérhet az erőteljes gazdasági növekedéshez és a magasabb foglalkoztatottsághoz”.

Ez az első éves növekedési felmérés az EU-n belüli gazdasági kormányzás új ciklusának kezdetét jelöli. Összefogja azokat a különböző intézkedéseket, amelyek alapvetően fontosak a gazdasági fellendülés rövid távon való megerősítéséhez, ahhoz, hogy lépést tartsunk legfontosabb versenytársainkkal, és felkészítsük az EU-t arra, hogy elmozduljon az Európa 2020 stratégia célkitűzései felé.

Az éves növekedési felmérésről szóló fő közleményében a Bizottság a gazdaságélénkítés integrált megközelítésére fókuszál, az Európa 2020 stratégiával összefüggő legfontosabb intézkedésekre koncentrál, és három fő területet fog át:

a szigorú költségvetési konszolidáció szükségességét a makrogazdasági stabilitás növelése érdekében,

a strukturális reformokat a magasabb foglalkoztatás érdekében,

valamint a növekedést ösztönző intézkedéseket.

Ezt az első éves növekedési felmérést úgy alakították ki, hogy az EU egészére alkalmazandó legyen, és az egyes tagállamok speciális helyzeteihez igazítják majd.

A Bizottság tíz fellépést emel ki a három fő terület alá csoportosítva (lásd: MEMO/11/11):

A növekedés alapvető előfeltételei

szigorú költségvetési konszolidáció végrehajtása

a makrogazdasági egyensúlytalanságok korrigálása

a pénzügyi szektor stabilitásának biztosítása

A munkaerő-piacok mobilizálása, munkalehetőségek teremtése

a munkavállalás vonzóbbá tétele

a nyugdíjrendszerek reformja

a munkanélküliek munkába állásának elősegítése

a biztonság és a rugalmasság közötti egyensúly megteremtése

A növekedés előtérbe helyezése

az egységes piacban rejlő potenciál kiaknázása

magántőke vonzása a növekedés finanszírozásához

az energiához való költséghatékony hozzáférés megteremtése

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek