2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Eu hírek
  • »
  • Új biztonsági szabványokat készül bevezetni gyermekgondozási termékekre az EU

Új biztonsági szabványokat készül bevezetni gyermekgondozási termékekre az EU

Valamennyi uniós tagállam késznek tűnik arra, hogy jövő hétfőn zöld utat adjon két új, gyermekekre vonatkozó biztonsági szabványnak, amelyek a gyermekbiztos ablak- és erkélyajtó-záróeszközökre, illetve a gyermekek fürdetéséhez használt termékekre irányulnak – közölte pénteken az Európai Bizottság.

E termékek esetében jelenleg nincs érvényben uniós szabvány. Az új szabványok biztosítani fogják, hogy az ablakot és erkélyajtót záró szerkezetek teljes mértékben gyermekbiztosak legyenek, illetve hogy a biztonsági szabványokat általában szigorítsák. Az ötévesnél fiatalabb gyermekek körében vezető halálozási, illetve agy- és koponyasérülési okot jelentenek azok a balesetek, amikor a gyermekek magas helyről zuhannak le, ablakból, erkélyről esnek ki.
 
A gyermekek fürdetéséhez használt eszközök – például a csecsemőknek való kádülés – esetében a szabványok javítják a stabilitási és biztonsági előírásokat, valamint kötelezővé teszik a gondozóknak szánt világos figyelmeztetések feltüntetését.

A csecsemők kádülései, azaz a gyermeket a fürdetés alatt ülő pozícióban tartó segédeszközök, illetve az olyan fürdetési segédeszközök, amelyek a csecsemők fekvő helyzetben tartását szolgálják, igen népszerűvé váltak az elmúlt években. A balesetek első számú oka, hogy a felnőttekben hamis biztonságérzet támad, mert azt hiszik, hogy e termékek biztonságos berendezések, így ezekkel nagyobb valószínűséggel hagyják a gyermeket felügyelet nélkül a kádban. Előfordul azonban, hogy a termék szétesik, leválik a tartófelületről, vagy azokat a gyermek véletlenül kinyitja.

A tagállamok június 15-én, hétfőn az általános termékbiztonsági bizottság keretében szavaznak arról, hogy zöld utat adjanak-e az új szabványokkal kapcsolatos további folyamatnak.

 
/MTI-ÖS/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek