2024. 05. 19. vasárnap

Ivó, Milán
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF

EURÓPAI UNIÓS HÍREK

PÁLYAORIENTÁCIÓS  ADATBÁZIS KÉSZÜL

 

Az új pályaorientációs szakpolitikák egyike, hogy az LLG (lifelong guidance) rendszerben megvalósul az intézmények és szakpolitikák közötti koordináció (oktatásügy, művelődés, szociális szféra, munkaügy, stb.). A koordináció első lépése a pályaorientációval foglalkozó szakemberek adatbázisba rendezése.


 
 
 
Milyen lehetőségeket rejt az Ön és munkatársai számára ez az adatbázis?

  • Kérésére az e-pálya és a Nemzeti Pályaorientációs Portál felületén ingyenesen megjelenhet portfoliója, és ezzel elérhetővé válhat az ország egész területén.
  • Lehetősége nyílik arra, hogy részt vegyen a 2009. november-december hónapban különböző témákban induló képzéseken. A kurzusok időtartama 2×3 nap, ingyenes, térítik az utazás, a szállás és az ellátás költségeit. Emellett a tanfolyamok akkreditáltak, így elvégzése kreditpontokat jelent az Ön számára.

Ha felkeltette érdeklődését ez a lehetőség, szívesen állnak rendelkezésére az ÉRÁK munkatársai:

  • István Anita  e-mail: istvana@lab.hu,   telefonszám: 46/530-156
  • Bialkó Anita  e-mail: bialkoa@lab.hu,  telefonszám: 46/530-150/174 mellék
  • Lakatos Éva  e-mail: lakatose@lab.hu,  telefonszám: 46/530-150/123 mellék

JERZY BUZEK: A SZOLIDARITÁSTÓL AZ EP ELNÖKSÉGÉIG

Történelmi jelentőséggel bír, hogy az Európai Parlament újonnan megválasztott elnöke, Jerzy Buzek a volt keleti blokk egyik országából származik. A „kompromisszumkészség bajnokaként” is emlegetett Buzek a hidegháború idején az antikommunista Szolidaritás mozgalomban tűnt fel.

http://www.euvonal.hu/index.php?op=hirek&id=6025

 
 
 
INSPIRÁLÓ  TANÁRI SEGÉDANYAGOK AZ EU-RÓL

 

Az interneten megtalálható segédanyagokat az EU intézményei és civil szervezetek dolgozták ki, annak érdekében, hogy a fiatalok minél többet tudjanak az Unióról és működéséről. A könyvek, weboldalak, poszterek és térképek segítenek megértetni, hogy mi is az Európai Unió és mit tesz. Akár történelem óra keretében, állampolgári ismeretek témakörben keresünk tananyagot, akár környezetvédelem témájában kutatunk, mindenképpen találunk hasznos, jól felhasználható anyagokat a következő linken:

http://europa.eu/teachers-corner/index_en.htm

Környezetvédelmi játék:

Játszva tanulhatunk az alábbi Európai Bizottság által készített környezetvédelmi tesztsor segítségével arról, hogy mit tehetünk az éghajlatváltozás ellen. Hasznos segédeszköz tanárok számára is.

http://ec.europa.eu/environment/climat/campaign/quiz/quiz_hu.htm

 
 
A TE VILÁGOD, A TE ÜGYED

A TE VILÁGOD- A TE ÜGYED egy új európai kezdeményezés a fiatalok vállalkozásra ösztönzésre érdekében. A cél, hogy a most 16-19 éves fiatalokból olyan vállalkozó váljon, akikre a társadalomnak szüksége van: kreatív, dinamikus és elkötelezett a társadalmi problémák és a környezetvédelem iránt.

Ezért a Bizottság oktatóanyagokat készített középiskolai tanárok számára, hogy eredményesebben taníthassák a fiatalokat az üzleti életre. A tananyag videókkal kiegészítve 24 nyelven lesz elérhető: http://ec.europa.eu/your-world-your-business.

Pályázati lehetőséget is teremtenek a fiataloknak, a legrátermettebbek elnyerhetik az általuk kitalált vállalkozás beindításához szükséges tőkét.

 

PÁLYÁZATOK 
„KÉPZELJ EL EGY ÚJ VILÁGOT” – AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG FOTÓPÁLYÁZATA

2009 a kreativitás és az innováció  európai éve, melynek keretében az Európai Bizottság fotópályázatot indít „Képzelj el egy új világot” címen. A megmérettetés alkalmával az Unió bármely lakója kifejezésre juttathatja kreativitását: a versenyre szakmabeliek és amatőrök, fiatalok és idősebbek egyaránt jelentkezhetnek. Szaktekintélyekből álló zsűri választja majd ki a legjobb alkotókat, akiket fotósfelszereléssel vagy európai városnéző utakkal jutalmaz meg. A fotóverseny hivatalos honlapja a  www.imagine2009.eu. A pályázatok benyújtásának határideje 2009. augusztus 31.

AZ EU KULTÚRA (2007-2013) KERETPROGRAMJÁNAK 2010-RE SZÓLÓ FELHÍVÁSAI

 

A jogi személyiségű kulturális szervezetek most négy kategóriában adhatják be pályázataikat az Európai Unió Kultúra keretprogramjában:

kulturális együttműködési tevékenységek (0-24 hó) – beadási határidő: 2009. október 1.
többéves együttműködési projektek (3-5 év) – beadási határidő: 2009. október 1.
– európai jelentőségű kulturális szervezetek működési támogatása – beadási határidő: 2009. november 1.
– kulturális együttműködési projektek harmadik országokkal – beadási határidő: 2010. május 1.

 
A pályázattal kapcsolatosan minden információ megtalálható  (folyamatosan frissített formában) a http://www.kulturpont.hu/eukulturaprogram

EURÓPAI MEZŐGAZDASÁGI VIDÉKFEJLESZTÉSI ALAPBÓL A FIATAL MEZŐGAZDASÁGI TERMELŐK SZÁMÁRA NYÚJTANDÓ  TÁMOGATÁSOK  

Kiíró: Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium

Határidő: 2010.05.15, 2011.05.15, 2012.05.15, 2013.05.15

Érvényes: 2013.05.15

Tárgymutató: fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtandó támogatások

Pályázhat: a) a támogatási kérelem benyújtásakor elmúlt 18 éves, de a támogatási kérelem benyújtásának évében 40. életévét még nem töltötte be;

b) mezőgazdasági üzem vezetőjeként első alkalommal kezd gazdálkodni, új gazdaságot hoz létre, vagy gazdaságot vesz át;

c) az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában megvalósuló támogatások igénybevételének általános szabályairól szóló 23/2007. (IV. 13.) FVM rendelet 5. számú mellékletében felsorolt képzettségek legalább egyikével, vagy felsőfokú agrár végzettséggel rendelkezik, ideértve a külföldi bizonyítványok és oklevelek elismeréséről szóló 2001. évi C. törvény szerint honosított külföldön szerzett bizonyítványokat és okleveleket is;

d) gazdálkodási tevékenysége fejlesztésére vonatkozó üzleti tervet nyújt be

http://pafi.hu/_pafi/palyazat.nsf/83c68255e917fff4c1256bd6006b51fa/b712e2d4f54a38b7c12575ec0035550b?OpenDocument

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium, mint az „Európai Vállalkozás Díj” projekt nemzeti koordinátora, meghirdeti az Európai Bizottság által 2005-ben alapított, 2009-ben már negyedik alkalommal kiírt  „EURÓPAI VÁLLALKOZÁS DÍJ” pályázatot.  
A Díj azokat a kiváló kezdeményezéseket ismeri el és jutalmazza, amelyek helyi és regionális szinten támogatják a vállalkozói tevékenységet. A versenyben történő részvételre felhívást kapott az Európai Unió 27 tagállama, valamint Izland, Norvégia és Törökország.  
A díj elnyerése pályázat főbb céljai  
1. a vállalkozásokat és a vállalkozói tevékenységet előmozdító sikeres tevékenységek és kezdeményezések kiválasztása és elismerése;
2. a legjobb vállalkozási elképzelések és gyakorlatok bemutatása és megosztása;
3. a vállalkozók társadalomban játszott szerepének szélesebb körű megismertetése, valamint  
4. a potenciális vállalkozók ösztönzése és inspirálása.

http://pafi.hu/_pafi/palyazat.nsf/83c68255e917fff4c1256bd6006b51fa/6ff8202087eb67aac12575ea00393822?OpenDocument

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek