2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Eu hírek
  • »
  • Összefonódások: a Bizottság jóváhagyta a MET Normeston és MOL általi közös irányítását

Összefonódások: a Bizottság jóváhagyta a MET Normeston és MOL általi közös irányítását

Az Európai Bizottság az EU összefonódás-ellenőrzési rendelete alapján hozzájárult, hogy a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. és a Normeston Trading Limited közös irányítást szerezzen a MOL Energiakereskedő Kft. (MET) felett. A MOL integrált olaj- és gázipari vállalatcsoport, a Normeston pedig a nyersolaj és a finomított olajtermékek kereskedelmével foglalkozik. A MET jelenleg a MOL kizárólagos tulajdonában álló, magyarországi székhelyű leányvállalat. A Bizottság megvizsgálta a tervezett tranzakciót és arra a következtetésre jutott, hogy az ügylet nem fogja jelentősen korlátozni a hatékony versenyt az Európai Gazdasági Térségben (EGT) vagy annak bármely jelentős részén.

A MET földgázkereskedelemmel és -értékesítéssel foglalkozik Magyarországon és – kisebb mértékben – a szomszédos országokban.

A MOL a földgáz, olajok, üzemanyagok és petrolkémiai anyagok magyarországi és közép-európai piacán tevékeny integrált olaj- és gázipari vállalatcsoport.

A belize-i székhelyű Normeston egy orosz magánszemély tulajdonában álló magánvállalkozás. Nyersolaj és finomított olajtermékek kereskedelmével foglalkozik.

A Bizottság megvizsgálta a Normeston nyersolajkereskedelme és a MOL kőolajtermékek finomításával kapcsolatos downstream tevékenységei közötti vertikális kapcsolatokat. A Bizottság vizsgálata megállapította, hogy a Normeston downstream piacon elfoglalt nem számottevő helye miatt a MOL versenytársainak továbbra is számos lehetőség áll rendelkezésére, hogy más beszállítóktól szerezzék be az alapanyagot. Mivel a Normeston a downstream piacok egyikén sem folytat tevékenységet, nem áll fenn annak a kockázata, hogy az ügylet lezárása után vevőket zárnának ki a piacról.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek