2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
Nógrádi projektek

Nógrádi projektek

Nógrádi projektekA 21-es és 22-es út öt mellékútját újítják fel

Az Európai Unió  strukturális alapjainak támogatásával, az Észak-Magyarországi Operatív Program (ÉMOP) keretében négy projektben összesen 21 négy és öt számjegyű útszakaszt újítanak fel idén Nógrád megyében. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. által most elindított projekt hat település lakóit érinti közvetlenül, összesen mintegy 12 ezer embert, akik a megújuló utakon könnyebben érhetik el a főutakat, a térségi központokat és a megyeszékhelyet.

Az ÉMOP keretében idén összesen 21 mellékút újul meg Nógrád megyében. A költségeket az Európai Unió strukturális alapjai fedezik.

A böngészője lehet, hogy nem képes ezt a képet megjeleníteni. A Nógrád megyei felújításokat az operatív program kedvezményezettje, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. négy projektbe szervezte. A 21-es és 22-es út mellékútjain most induló projekt öt útszakaszon összesen 14,78 kilométert érint, nehezen megközelíthető településeket „hoz közelebb” a térségi központokhoz és a megyeszékhelyhez. A tervezett felújítás a környéken élők mindennapi közlekedési igényein túl segíti az eljutást a 22-es számú Rétság-Salgótarján főútra és a 21-es számú Hatvan-Somoskőújfalu főútra, illetve azon keresztül az M3-as autópályára is. A közvetlenül érintett településeken – Nagybárkányban, Sámsonházán, Mátrakeresztesen, Ludányhalásziban, Endrefalván és Pilinyben – összesen mintegy hatezren élnek, ehhez a Magyar Közút Nonprofit Zrt. további hatezer főt számol hozzá, mint közvetve érintett átutazót.

A Ludányhalászi-Endrefalva összekötő út (2207-es út) felújítása elsősorban kistérségi jelentőségű, segíti a 22-es főútra történő eljutást, javítja Szécsény és Salgótarján kapcsolatát az Ipoly menti településekkel. A pilinyi bekötőút felújítása (22107-es út) Piliny község összeköttetését javítja a 22-es főúttal.

Kristóf Edit, Endrefalva jegyzőjének elmondása szerint a helyiek hivatalos ügyeiket jobbára helyben intézik, ám dolgozni többnyire Szécsénybe járnak, mint ahogy a gyerekek a középiskolától kezdve tanulni is. „Már nagyon vártuk a munkálatok megkezdését – mondta a közigazgatási szakember -, befejezésüket persze még annál is jobban.”

A 21135-ös jelű sámsonházi bekötőút elsősorban kistérségi jelentőségű: a Sámsonháza, Nagybárkány, Kisbárkány, Márkháza és Lucfalva kistelepüléseken lakók mindennapi közlekedési igényeit elégíti ki, segíti a térség lakóinak eljutását a megyeszékhelyre és a 21-es főúton keresztül az M3-as autópályára. A nagybárkányi bekötőút (21139-es út) teljes felújítása elsősorban Nagybárkány és a 21-es út közötti jó minőségű közúti kapcsolatot biztosítja a 21135-ös úton keresztül.

A Pásztó-Galyatető-Mátraháza összekötő út (2408-as út) Mátrakeresztes kül- és belterületi részeit érintő szakaszának felújítása Pásztó város közlekedési helyzetét is javítja, továbbá segíti a Mátra északi oldalának turistaforgalmát.

A Magyar Közút  Nonprofit Zrt. a kivitelezésre szabályos közbeszerzési eljárást követően a He-Do Kft.-t és a Colas Zrt.-t A böngészője lehet, hogy nem képes ezt a képet megjeleníteni. jelölte ki. A felújítás során a kivitelező kiszélesíti az utakat, megerősíti az aszfaltburkolatot, felújítja a hidakat, kitisztítja az árkokat és az átereszeket, továbbá rendezi az útpadkákat.

A projekt teljes költségvetése 474,4 millió forint. A munkálatok várhatóan november végéig tartanak, a részleges forgalomkorlátozások miatt a felújítók eddig kérik az érintett lakosság türelmét.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…