2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Nem lesz európai parlamenti választási reform

Ismét nem szavazta meg az EP azt a javaslatot, amely lehetővé tenné 25 képviselőnek, hogy európai listáról szerezzen mandátumot.

Andrew Duff liberális, brit képviselő jelentése szerint az európai listáról 25 képviselő szerezhetne mandátumot, ami azt jelentené, hogy 776-ra nőne az európai parlamenti képviselők száma. Ezt a javaslatot azonban előző héten a képviselők az utolsó strasbourgi ülésnapon nem hagyták jóvá. Júliusban már egyszer a parlament asztalán hevert a tervezet, akkor azonban képviselők úgy döntöttek, hogy visszaküldik a jelentéstervezetet az alkotmányjogi szakbizottságba.

Andrew Duff az Euobserver hírportálon megjelent cikkében bírálja a képviselőket azért mert láthatóan nem akarnak új választási szisztémát kialakítani. A képviselő szerint az, hogy 25 képviselő nem a nemzeti érdekeit képviselné a parlamentben, nagyobb objektivitást és ezáltal nagyobb legitimitást is kölcsönözne a testületnek.

A Lisszaboni Szerződés értelmében az Európai Parlamentnek joga van arra, hogy változtatásokat javasoljon a Parlament összetételével kapcsolatban. A változtatásokat azonban a tagállamok állam- és kormányfőinek kormányközi konferencia keretében kell jóváhagyniuk, ezt követően pedig mind a 27 tagállamnak ratifikálni kell őket. Emellett pedig módosítani kell az EP-választásról szóló 1976-os választási szabályt is, és újabb végrehajtási jogszabályt kell alkotni.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek