2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Nem célravezető a KAP reformja

 

Az Európai Számvevőszék felhívta a Bizottság figyelmét, hogy a Közös Agrárpolitika tervezett reformjai nem teszik egyszerűbbé és hatékonyabbá a szakpolitika intézkedéseit.



A Bizottság még 2011 októberében nyújtotta be a KAP 2014‑es reformjára irányuló jogszabályjavaslatait az Európai Parlament és a Tanács részére, ezt a javaslatot vizsgálta meg az Európai  Számvevőszék (ECA). A testület jelentésében rámutat arra, hogy a szakpolitika továbbra is a kiadásokra és azok ellenőrzésére koncentrál, azaz inkább a szabályszerűségre, mintsem a teljesítményre összpontosít.

Továbbá a Számvevőszéknek kétségei vannak afelől, hogy a javasolt intézkedések közül néhány eredményesen végrehajtható-e anélkül, hogy túlzott adminisztratív terhet róna a tagállami irányító hatóságokra és a termelőkre. Valamint megjegyzi azt is, hogy a javasolt reform valószínűleg 15 százalékkal növeli a közvetlen kifizetési rendszerek irányítási költségét, amelyet a tagállamok fognak viselni.

A Számvevőszék képviselője a hónap végén ismerteti az Európai Parlament ülésén a véleményt. A képviselők és a tagállamok képviselői még nem egyeztek meg a Bizottság javaslatairól, a mezőgazdasági miniszterek április 26-án tárgyalnak róla. Megegyezés 2013 végére várható, a KAP-reformnak 2014-ben kell életbe lépnie.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek