2024. 04. 27. szombat

Zita
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF

Megszüntették hazánk ellen az eljárást

Nemek közötti egyenlőség: az Európai Bizottság lezárja az Ausztria és a Magyarország elleni eljárásokat
Az Európai Bizottság a mai napon lezárta az Ausztria elleni jogi eljárást, melyet azért indított, mert Ausztria nem jelentette be a nemek közötti, a foglalkoztatás területén történő megkülönböztetés elleni uniós szabályok végrehajtását szolgáló nemzeti intézkedéseket (2006/54/EK irányelv, lásd MEMO/08/742), valamint lezárta a Magyarország elleni eljárást, melyet azért indított, mert Magyarország ugyanezeket a szabályokat nem hajtotta végre megfelelően.

Az irányelv célja a nők és a férfiak közötti egyenlő bánásmód biztosítása a munkahelyen. Az eljárásokat azt követően zárták le, hogy Ausztria az általa hozott intézkedéseket bejelentette a Bizottságnak, és Magyarország a Bizottság intézkedéseit követően összhangba hozta nemzeti jogszabályait az irányelv követelményeivel.

A Bizottság azért indított jogsértési eljárást Ausztria ellen (lásd IP/10/319), mert nemzeti hatóságai csak részben jelentették be a nemzeti intézkedéseket. A kormány nem jelentette be azokat az intézkedéseket, amelyek az irányelv átültetését szolgálják az ország több tartományában.

Az indokolással ellátott véleményt követően Ausztria arról tájékoztatta a Bizottságot, hogy az irányelv átültetését szolgáló jogszabályokat regionális szinten elfogadták. Ez alapján a Bizottság megállapította, hogy Ausztria átültette az irányelvet, és ezért lezárta a jogsértési eljárást.

A Magyarország ellen indított jogsértési eljárás (lásd IP/08/1821) oka az volt, hogy az ország nem megfelelően ültette át a 2006/54/EK irányelvet, különösen az egyenlő bánásmód elvének a munkavállalói vagy munkáltatói szervezetekben való tagságra történő alkalmazása tekintetében.

A Bizottság intézkedéseit követően Magyarország 2009 júliusában a hatályos rendelkezéseit módosító új törvényt fogadott el. Ez összhangba hozta a nemzeti jogszabályokat az irányelvvel a Bizottság által jelzett kérdés tekintetében.

Más kérdések vonatkozásában, ideértve a diszkrimináció áldozatainak kártérítésével és a nemzeti esélyegyenlőségi szerv függetlenségével kapcsolatos kérdéseket, a Bizottság visszavonta fenntartásait, miután Magyarország ismertette a nemzeti jogrendszerében alkalmazandó szabályokat.

Háttér

A 2006/54/EK irányelv (a 2002/73/EK irányelv átdolgozása) a nők és a férfiak közötti egyenlő bánásmódról szóló tágabb uniós jogi keret központi elemét képezi. Az irányelv célja a férfiak és a nők közötti egyenlő bánásmód elvének megvalósítása a foglalkoztatás és munkavégzés területén. Az irányelv bevezeti a közvetlen és a közvetett megkülönböztetés, a zaklatás és a szexuális zaklatás meghatározását. Az irányelv szerint a tagállamoknak olyan testületet vagy testületeket kell létrehozniuk, melyek minden személy számára elősegítik, elemzik, ellenőrzik és támogatják az egyenlő, nemek közötti megkülönböztetéstől mentes bánásmódot. A tagállamoknak emellett elő kell mozdítaniuk a nem kormányzati szervezetekkel történő párbeszédet. Az irányelvet 2005. október 5-ig kellett a nemzeti jogba átültetni.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek