2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Eu hírek
  • »
  • Megkezdte működését a második generációs Schengeni Információs Rendszer: a SIS II

Megkezdte működését a második generációs Schengeni Információs Rendszer: a SIS II

2013. április 9-én este a schengeni térség tagállamai átálltak a második generációs Schengeni Információs Rendszerre, a SIS II-re. A rendszer a belső határok nélküli európai térség egyik legfontosabb biztonsági garanciális eszköze, amely révén a tagállamok illetékes hatóságai megoszthatják egymással a beutazási és tartózkodási tilalom alatt álló személyek, valamint egyes körözött személyek és tárgyak adatait tartalmazó figyelmeztető jelzéseket. A rendszerhez az Európai Unió tagállamai – Ciprus, az Egyesült Királyság és Írország kivételével –, továbbá Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc rendelkeznek hozzáféréssel. A SIS II központi részének üzemeltetését az európai uniós EU-LISA Ügynökség fogja ellátni Strasbourgban, míg a nemzeti részek üzemeltetéséért az egyes tagállamok felelnek. Magyarországon ezt a feladatot a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) – mint nemzeti N.SIS II Hivatal – látja el. A rendszerbe bevitt figyelmeztető jelzésekhez kapcsolódó kiegészítő információkat az Országos Rendőr-főkapitányságon működő SIRENE Iroda továbbítja.  
A SIS II új technikai platformon működik és immár arcfényképek, ujjnyomatok, valamint európai elfogatóparancsok központi tárolásának lehetőségét is biztosítja. Lehetőséget ad egyes figyelmeztető jelzések célhoz kötött összekapcsolására (pl. körözött személy és az elkövetéshez használt gépjármű), valamint bővültek a meglévő adatkategóriák is (pl. vízi, légi járművek, értékpapírok is bevihetőek a rendszerbe).
A SIS II az alábbi figyelmeztető jelzéseket tárolja: európai vagy nemzetközi elfogatóparancs alapján átadás vagy kiadatás miatt körözött személyek, a schengeni államokba történő beutazási és tartózkodási tilalom alatt állók, eltűnt személyek, bírósági eljárásban való részvételük érdekében keresett személyek, célzott vagy rejtett ellenőrzés alá vont személyek és tárgyak, illetőleg lefoglalás vagy bizonyítékként történő felhasználás végett körözött okmányok, gépjárművek és jogszabályban meghatározott egyéb tárgyak.    
Magyarországon a Rendőrség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, a magyar külképviseletek, a KEK KH, a járási (fővárosi kerületi) hivatalok, a bíróságok és az ügyészségek rendelkeznek hozzáféréssel a SIS II-höz.  
A személyekkel összefüggő adatkezelés jogszerűségének több biztosítéka is kiépült. Így a rendszerben szereplés ténye, illetve az ezzel összefüggő kiegészítő információcsere megismerése érdekében bárki kérelmet terjeszthet elő bármely kormányhivatalban, rendőrkapitányságon, illetve magyar külképviseleten. Az adatkezelés jogszerűségét a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság ellenőrzi.
A rendszer bevezetéséhez szükséges magyarországi felkészülést a Belügyminisztérium vezetésével működő, a SIS II megvalósításához szükséges kormányzati intézkedéseket koordináló munkacsoport segítette.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek