2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Megállapodás született az Európai Örökség címről

Andrula Vasziliu európai biztos üdvözölte az EU kulturális minisztereinek megállapodását az „Európai Örökség” címről, amelyet az Európai Unió történelmének és fejlődésének emléket állító helyszíneknek fognak odaítélni. Az első európai örökség helyszíneket 2013-ban fogják bejelenteni. Andrula Vasziliu, az oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős biztos a következőket nyilatkozta: „Az Európai Örökség címnek az a célja, hogy többek, különösen a fiatalok figyelmét felhívja közös történelmünk európai vetületére. Bizonyos vagyok abban, hogy ez az idegenforgalomra és a gazdaságra is kedvező hatással lesz.”

A 2013–14-es időszakban a tagállamok négy helyszínt javasolhatnak a címre. A jelöléseket független szakértők értékelik, és a jelöltek közül ők választják ki az Európai Örökség cím viselésére jogosultakat. 2015-től a kiválasztás kétévente történik majd. A tagállamok alkalmanként nem több mint két helyszínt jelölhetnek, a szakértők pedig országonként legfeljebb egy helyszínt választanak ki. A programban való részvétel önkéntes.

Az Európai Örökség cím a már meglévő kezdeményezéseket, pl. az UNESCO Világörökségi Listáját egészíti ki. A cím odaítélése az építészeti érték vagy a szépség helyett az európai szimbolikus jelentőség, és az ott zajló oktatási tevékenység alapján fog történni.

Az Európai Bizottság tavaly márciusban tette közzé az Európai Örökség címre vonatkozó javaslatát (IP/10/250), és a vonatkozó kritériumokat az Európai Parlament és a Tanács véglegesítette. A mai napon létrejött megállapodást követően a Tanács várhatóan júliusban, a Parlament pedig idén ősszel hoz alakszerű határozatot a kezdeményezés elfogadásáról. Az ehhez kapcsolódó előkészítő munkálatokat a következő 18 hónap során végzik, az első kiválasztási eljárásra 2013-ban kerül sor.

A Bizottságnak a címmel kapcsolatos javaslata Renaud Donnedieu de Vabres francia kulturális miniszter 2006-os kormányközi kezdeményezésén alapul. Eredetileg 18 tagállam vett benne részt, amelyek aztán egyértelműbben meghatározott célkitűzésekkel és kritériumokkal rendelkező, az Unió egészére kiterjedő kezdeményezéssé kívánták bővíteni a programot. „Teljes értékű uniós kezdeményezésként az Európai Örökség cím hitelessége, ismertsége és elismertsége is növekszik majd”, tette hozzá Vasziliu biztos.

Az új uniós címre az a 68 helyszín is pályázhat, amelyeknek azt a korábbi rendszer keretében ítélték oda. Ezek között van például az EU alapító atyjának, Robert Schumannak a franciaországi Scy-Chazelles-ben található otthona, valamint a gdanski hajógyár Lengyelországban, ahol a hidegháborút követően a kontinenst végül egyesítő eseményeket kiváltó Solidarność nevű független szakszervezet megalakult.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek