2024. 06. 26. szerda

János, Pál
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Megállapodás a dohány jövedéki adó mértékéről

Megállapodás a dohány jövedéki adó mértékérőlA Pénzügyminiszteri Tanácsban az Európai Bizottság javaslata alapján és a Svéd Elnökség aktív kompromisszum keresésének eredményeként politikai megállapodás született a dohánytermékek minimálisan kötelező jövedéki adójának szerkezetéről és mértékéről. Kovács László aláhúzta: a jövedéki adó emelése nem csak az adóbevétel növelése szempontjából fontos, hanem azért is, mert elősegíti a dohányzás visszafogását, a dohányzás okozta egészségkárosodás és halálesetek számának csökkenését.

A cigaretta jövedéki adója 2014. január 1-től a jelenlegi 64 euró/ezer szálról 90 euróra fog emelkedni. A teljes jövedéki adó pedig el kell érje a súlyozott kiskereskedelmi ár 60%-át, a jelenlegi 57%-kal szemben. Görögország és több új tagállam, köztük Magyarország, átmeneti haladékot kapott, így a kötelező szintet csak 2018. január 1-re kell elérniük. A megállapodás szerint azok a tagállamok, amelyek nem alkalmaznak átmeneti időszakot, 300 cigarettában szabhatják meg az átmeneti mentességet kapó tagállamokból beutazók számára az adómentesen behozható mennyiséget. Az átmeneti időszakot alkalmazó országok közül pedig az, amelyik eléri a 77 euró/ezer szál mértéket, szintén alkalmazhat mennyiségi korlátozást, az ezt el nem érő tagállamokkal szemben.

A finom vágott dohány esetén a megállapodás szerint a tagállamoknak 2011. január 1-től vagy a súlyozott kiskereskedelmi ár 40%-át elérő (jelenleg 36%), vagy 40 euró/kg (jelenleg 32 euró) jövedéki adót kell alkalmazniuk. Ez évente növekvő mértékben 2020-ig el kell érje az 50%-ot, illetve a 60 euró/kg-t.

A jogi formába öntött megállapodás hivatalosan a Tanács valamely következő ülésén kerül vita nélkül elfogadásra.

Nem született ugyanakkor megállapodás a tagállamok közötti adminisztratív együttműködésről. A Bizottság javaslatának célja megkönnyíteni a saját adófizetők más tagállamokban szerzett adóköteles jövedelmének nyomon követését és a jogos adó kivetését. A javaslat tartalmazza azt is, hogy a tagállamok a banktitokra hivatkozva nem tagadhatják meg a tájékoztatást ezekről a jövedelmekről. A vitában elhangzott módosító javaslatok Kovács László szerint beépíthetők. A megállapodás elmaradásának fő oka az volt, hogy Ausztria és Luxemburg – akár csak az előző ülésen – arra hivatkozott, hogy csak együtt tud dönteni az adócsalás visszaszorításáról szóló javaslatcsomag valamennyi eleméről.

Kovács László kifejezte azt a reményét, hogy a Pénzügyminiszteri Tanács decemberi ülésén, amikor beterjesztésre kerül a megtakarítások kamatjövedelme után járó adó kikerülését megakadályozó jogszabály módosítása is, nem lesz akadálya a döntésnek. Együtt lehet elfogadni a kamatadóról szóló jogszabály módosítását, az adminisztratív együttműködésről szóló mostani javaslatot, az Európai Közösségek és annak tagállamai, valamint Liechtenstein között a csalás megakadályozásáról és az adóügyekben történő együttműködés előmozdításáról szóló, a legutóbbi ülésen beterjesztett megállapodást és a további négy országgal folytatandó tárgyalásokra vonatkozó felhatalmazást.
 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek