2024. 07. 26. péntek

Anna, Anikó
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

Magas szintű Roma rendezvénysorozat Magyarországon

Az európai intézmények és a tagállamok közös felelősséggel bírnak a romák társadalmi integrációjának javítása terén. E feladat érdekében valamennyi olyan eszközzel és szakpolitikai lépéssel élnek, amelyre jogosultsággal bírnak.

Az első roma csúcstalálkozó során, melyre Brüsszelben került sor 2008. szeptember 16-án, az Európai Bizottság vállalta, hogy magas szintű eseményeket szervez a tagállamokban. A rendezvények jellemzője, hogy hangsúlyozzák: lényeges, hogy a strukturális alapok forrásait a lehető leghatékonyabb módon fordítsák a romák helyzetének javítására.

E magas szintű események fő célkitűzése, hogy különböző kormányok és nemzetközi szervezetek fellépéseinek és kezdeményezéseinek széles skáláját fogja egy csokorba. Ehhez csatlakoznak nem kormányzati szervezetek, a romákat támogató testületek, hogy megvizsgálják, hogy a sokrétű tapasztalatok együttesen miként járulhatnak hozzá ahhoz, hogy a strukturális alapok forrásai a leghatékonyabban segítsék elő a romák társadalmi és gazdasági helyzetének javítását.

Az első ilyen magas szintű eseménynek Magyarország adott otthont október 13. és 15. között. A budapesti első rendezvényt debreceni, miskolci, pécsi és szegedi rendezvények és egyes projekteket bemutató látogatások követték.

Budapesten 300 résztvevő volt jelen, a regionális rendezvényeken is számottevő érdeklődés mutatkozott. A budapesti rendezvényt Sólyom László köztársasági elnök és Vladimir Špidla foglalkoztatásért, szociális ügyekért és esélyegyenlőségért felelős európai biztos nyitotta meg. Beszédet mondott továbbá Herczog László szociális és munkaügyi miniszter, Járóka Lívia európai parlamenti képviselő és Kállai Ernő a nemzeti és etnikai jogok biztosa is.

Špidla biztos a Bajnai Gordonnal közösen tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta Magyarország elkötelezettségét amellett, hogy megoldás szülessen azokra a sokrétű problémákra, amelyekkel a roma kisebbségnek szembe kell néznie. Kiemelte, hogy a Közösség és a tagállamok osztoznak a felelősségen, és hogy közös erőfeszítéseket kell tenniük a romák kirekesztése ellen. Hozzáfűzte, hogy a közösségi és a tagállami kompetenciákat figyelembe véve hatékony integrációs stratégiák kidolgozására és megvalósítására van szükség.

 

További információ:

Moskovits Ákos (+36 1 209 9775, akos.moskovits@ec.europa.eu)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Figyelni kell az osztalékra is
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a rendelkezésre álló adatbázisok, adatszolgáltatások és beszámolók alapján, több szempontból vizsgálja a gazdaság s…
Farkasházi Réka izgalmas nyara
Sztárvendégekkel ünnepli 18. születésnapját az ország egyik legnépszerűbb gyerekzenekara „Egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, azt hiszem” - kezdi Far…