2024. 05. 17. péntek

Paszkál
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Eu hírek
  • »
  • Környezetvédelem: A vízhiány és az aszályok egyre nagyobb kihívást jelentenek Európa számos területén
Környezetvédelem: A vízhiány és az aszályok egyre nagyobb kihívást jelentenek Európa számos területén

Környezetvédelem: A vízhiány és az aszályok egyre nagyobb kihívást jelentenek Európa számos területén

Környezetvédelem: A vízhiány és az aszályok egyre nagyobb kihívást jelentenek Európa számos területénAz Európai Bizottság a mai napon jelentést tett közzé a tagállamok által a vízhiány és az aszályok kezelése terén elért haladásról. Annak ellenére, hogy 2009-ben a dél-európai országok területén a korábbi éveknél több csapadék hullott, nagyobb erőfeszítésekre van szükség Európa korlátozott vízkészlete túlzott kiaknázásának megállítása és visszafordítása érdekében. Hatékony vízárazási politika, a vízfelhasználás hatékonyságának javítása és víztakarékossági intézkedések szükségesek ahhoz, hogy Európa elegendő mennyiségű, jó minőségű vizet tudjon biztosítani a felhasználók ellátására és eséllyel nézzen szembe az éghajlatváltozás kihívásaival.

Janez Potočnik, az EU környezetvédelmi biztosa így nyilatkozott: „A víz az életet jelenti – ezért a vízgazdálkodási politika az életbiztosításunknak tekinthető. A jelentés kihangsúlyozza annak fontosságát, hogy a vízgazdálkodási szakpolitikát uniós és nemzeti szinten a szélesebb értelemben vett politikai célok közé emeljék. A vízgazdálkodási szakpolitikánknak mindenekelőtt fenntarthatónak kell lennie: nem kölcsönözhetünk vizet a jövő generációitól.”

A vízhiány európai szintű probléma

A vízigény és a rendelkezésre álló vízmennyiség egyensúlya Európa számos területén kritikusan megbillent. A vízhiány és az aszályok azonban egyre nagyobb kihívást jelentenek – az éghajlatváltozás pedig várhatóan tovább ront a helyzeten.

A jelentés bemutatja, hogy egyes tagállamokban már országos szinten állandósult a vízhiány. A probléma nem csak a mediterrán országokra korlátozódik. A Cseh Köztársaságban vannak olyan területek, ahol gyakori a vízhiány, valamint Franciaország és Belgium is túlzott vízkivételnek kitett vízlelőhelyekről számolt be.

A Bizottság már évek óta sürgeti a tagállamokat, hogy vízgazdálkodási politikájuk részeként megfelelő vízárazást, fejlettebb vízgazdálkodási eszközöket, valamint hatékonysági és víztakarékossági intézkedéseket alkalmazzanak.

2009-ben készült a Bizottság számára egy jelentés, amely kimutatta, hogy amennyiben a környezetbarát tervezésről szóló irányelv értelmében követelmények vonatkoznának a vízhasználó berendezések teljesítményére, az jelentős megtakarításokhoz vezetne. Amennyiben ez minden, otthoni vízhasználó berendezésre kiterjedne, az 19%-kal csökkentené az összes vízfogyasztást, és éves szinten 3,2%-kal csökkentené az EU összes vízkitermelését. Az energiafelhasználáshoz kapcsolódó termékek, mint pl. vízcsapok, zuhanyzók és fürdők vízfogyasztásának csökkentése is akár 20%-kal csökkentheti a fűtési igényt, míg a zuhanyzási idő, a fürdési gyakoriság vagy a vízcsapok használatának megváltoztatása is 20–30%-os megtakarítást eredményezhet.

A ma közzétett jelentés is kiemeli, hogy a jó vízgazdálkodásnak a vízzel kapcsolatos intézkedések egyértelmű hierarchiáján kell alapulnia, prioritásként kezelve a vízigény csökkentését. A víz kínálati oldalára vonatkozó intézkedéseket csak a víztakarékosság terén megvalósítható lehetőségek kimerülése után célszerű fontolóra venni.

A jelentésben a Bizottság aggodalmát fejezi ki azzal kapcsolatban, hogy a vízhiány által leginkább érintett tagállamok késlekednek a vízügyi keretirányelv végrehajtásával. A tagállamoknak márciusig kellett volna benyújtaniuk az európai folyók vízgyűjtő területeinek kezelésével kapcsolatos terveiket, de egyes tagállamokban még nem kezdődtek meg a tervekkel kapcsolatos konzultációk.

Az európai vízkincs megőrzésére irányuló terv

A Bizottság számos előkészítő tevékenységet indít a vízhiánnyal és aszállyal foglalkozó szakpolitika 2012-ben történő felülvizsgálatához kapcsolódóan. A hangsúly 2010-ben a hatékonyságon és különösen az épületekben megvalósítható megtakarításokra, a hálózati veszteség csökkentésére, valamint a mezőgazdaság vízfelhasználási hatékonyságának javítására helyeződik.

Ezeknek a tevékenységeknek az eredményei – a vízügyi keretirányelv végrehajtására vonatkozó felülvizsgálattal, valamint a környezeti erőforrások, mint pl. a vízkészlet, biodiverzitás és talaj az éghajlati és más, ember okozta hatásokkal szembeni sebezhetőségéről szóló vizsgálattal egyetemben – hozzá fognak járulni az európai vízkincs megőrzésére irányuló terv 2012-ben esedékes elkészítéséhez.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A 2024.04.15. napján "Rákkeltő méreg ömlött a Salgó patakba" címmel közöltünk cikket, amelyben valótlanul állítottuk, hogy "Legfrissebb méréseink bizo…
Motorozás határok nélkül
Az uniós áfaszabályok kijátszásával próbálta csökkenteni fizetendő adóját egy motorkerékpárokat értékesítő társaság Bács-Kiskun vármegyében. Ezúttal e…