2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
Javul az Európai Unió fürdővizeinek minősége

Javul az Európai Unió fürdővizeinek minősége

Javul az Európai Unió fürdővizeinek minőségeA fürdővizek minőségéről készült és az Európai Bizottság, valamint az Európai Környezetvédelmi Ügynökség által ma bemutatott éves jelentés szerint 2008-ban az Európai Unió fürdőhelyeinek nagy többsége megfelelt az uniós higiéniai követelményeknek.

A 2008-as fürdőszezonban a tengerparti fürdőhelyeknek hozzávetőleg 96%-a, a folyóparti és tavi fürdőhelyeknek pedig 92%-a teljesítette a minimumkövetelményeket. A jelentés az európai strandokat nyaranta felkereső több millió látogató számára hasznos vízminőségi információkkal szolgál.

Stavros Dimas, a környezetvédelemért felelős biztos elmondta: „Az európai állampolgárok jóléte és a környezet szempontjából alapvetően fontos, hogy a fürdővizek – és minden más víztest – minősége kiváló legyen. Megelégedéssel tölt el, hogy az Unió egész területén javul a fürdőhelyek általános vízminősége.”

Jacqueline McGlade professzor, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség ügyvezető igazgatója hozzátette: „Az e jelentéshez és a webalapú megfigyelő eszközeinkhez hasonló információs források egyfelől lehetővé teszik, hogy az állampolgárok ellenőrizhessék lakóhelyük vagy egy üdülőhely fürdőv izének minőségét, másfelől aktívabb lakossági részvételt biztosítanak a környezet védelmében.”

A fürdővizek minősége hosszú ideje folyamatosan javul

Nyaranta több millió európai keresi fel a strandokat, hogy élvezze a napsütést és felfrissüljön a hűsítő tiszta vízben. Annak érdekében, hogy az európaiak megfelelő információk birtokában választhassanak strandot, a Bizottság – a tagállamok által benyújtott jelentések alapján – éves jelentést készít az Unió területén található tengerparti és édesvízi fürdőhelyek vízminőségéről. Idén az Európai Környezetvédelmi Ügynökség készítette el a jelentést, és internetes oldalán közzétett olyan térképeket és táblázatokat, amelyek konkrét fürdőhelyekre vonatkozó részletes információkat tartalmaznak.

A vizsgált fürdőhelyek száma 2008-ban 75-tel nőtt. Az Európai Unió területén 2008-ban megvizsgált 21 400 fürdőhely kétharmada tengerparti, míg a többi folyóparti és tavi fürdőhely volt. Olaszország, Görögország, Franciaország, Spanyolország és Dánia területén található a legtöbb tengerparti fürdőhely, míg Németország és Franciaország rendelkezik a legnagyobb számú belföldi fürdőhellyel.

Az Európai Unió fürdővizeinek általános minősége jelentősen javult 1990 óta. A kötelező értékeknek (minőségi minimumkövetelményeknek) megfelelő fürdőhelyek aránya az 1990-től 2008-ig terjedő időszakban a tengerparti vizek esetében 80%-ról 96%-ra, míg a belföldi vizek esetében 52%-ról 92%-ra emelkedett. 2007-ről 2008-ra a követelményeknek megfelelő fürdőhelyek aránya további 1,1%-al nőtt a belföldi vizek és 3,3%-al a tengerparti fürdőhelyek vonatkozásában.

Tizenkét tagállam végez nyomon követést az új fürdővíz-minőségi irányelv keretében

A fürdőhelyek olyan területek, ahol a fürdés kifejezetten megengedett, vagy ahol a fürdés nem tilos, és hagyományosan nagyszámú fürdőző él ezzel a lehetőséggel.

A fürdővizek minőségének megállapításához a vízmintát egy sor olyan fizikai, kémiai és mikrobiológiai paraméter szempontjából elemzik, amelyek tekintetében a fürdővizek minőségéről szóló irányelv 1 küszöbértékeket állapít meg. A tagállamoknak meg kell felelniük e kötelező értékeknek, de támaszthatnak azoknál szigorúbb követelményeket is, vagy dönthetnek nem kötelező iránymutató értékek követése mellett.

2006-ban új fürdővíz-minőségi irányelv 2 lépett érvénybe, amely a legfrissebb tudományos ismeretek alapján aktualizálta a paramétereket és a nyomon követésre vonatkozó rendelkezéseket. Az új irányelv nagyobb hangsúlyt fektet a nyilvánosság tájékoztatására a fürdőhelyek minőségével kapcsolatban. A tagállamoknak 2015-re kell teljes körűen végrehajtaniuk az irányelvet, de tizenkét tagállam (Ciprus, Dánia, Észtország, Finnország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Németország, Spanyolország, Svédország és Szlovákia) már a 2008-as fürdőszezonban az új irányelvben meghatározott paraméterek szerint követte nyomon a fürdőhelyek minőségét.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek