2024. 06. 14. péntek

Vazul
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Eu hírek
  • »
  • Hol élnek legjobban az idősek? Hazánk hat helyet rontott a listán

Hol élnek legjobban az idősek? Hazánk hat helyet rontott a listán

 Egy nemzetközi felmérésben 13 mutatót vizsgáltak, hogy képet kapjanak az időskori életkilátásokról. A legjobban Norvégia, a legrosszabbul Afganisztán jött ki az összehasonlításból. Tavalyhoz képest Magyarország 6 helyet rontott a listán.

A HelpAge International nevű, az idősek érdekvédelmével foglalkozó, londoni székhelyű nemzetközi szervezet másodszor adta ki a Föld lakosságának elöregedésével foglalkozó The Global AgeWatch Index című jelentését. A szervezet küldetése, hogy segítse az időseket a megkülönböztetés és a szegénység leküzdésében, a biztonságos és aktív életvitelben.

A felmérés 13 mutatót vizsgált, köztük a várható élettartamot, a nyugdíjat, a tömegközlekedési lehetőségeket és a szegények arányát a 60 éven felüliek körében. Olyan országok, amelyeknél egyes kritériumok adatai hiányoztak, nem kerültek a rangsorba, ám a listán szereplő 96 ország a Föld 60 év feletti lakosságának 90 százalékát adja.

Norvégiát Svédország, Svájc, Kanada és Németország követi a sorban: ebben az öt országban a legjobb az időskorúak helyzete. Az Egyesült Államok a 8., Japán a 9., Kína a 48., Oroszország a 65., India a 69. helyre került.

A legrosszabbul teljesítő öt ország Tanzánia, Malawi, a palesztin területek, Mozambik, valamint Afganisztán.

A volt kommunista országok közül Észtországban ítélték a legjobbnak az idősek helyzetét, a 20. helyen végzett, Csehország a 25., Szlovénia a 29., Lengyelország a 32., Lettország a 35., Románia a 41. a sorban. Magyarország a 46., így a középmezőnyben helyezkedik el, a tavalyi indexen a 40. volt. Hazánkat Szlovákia követi a 47. helyen, a balkáni államok és Oroszország a sereghajtók az európai országok közül.

A 2013-as jelentéshez képest Magyarország hat hellyel esett vissza, ennek egyik oka, hogy a munkavállalás területén lényegesen alacsonyabb értéket ért el: az 55-64 évesek foglalkoztatottsága a régiós átlag alatti (36,9 százalék). A szám azt jelenti, hogy az említett korosztály 36,9 százaléka munkavállaló. Ebben a kategóriában Magyarország a 39. helyről az 53-ikra esett vissza, de romlott az idősbarát környezet és a biztonság területén is: a tavalyi 60. hely után idén a 65. lett.

Magyarország a jövedelem biztonsága szempontjából nyújtotta a legjobb teljesítményt a 35. hellyel, amely azonban jelentős visszacsúszás a tavalyi 19. helyről. A régió átlaga alatti értéket mutat az időskori szegénység aránya (9,7 százalék). Az egészségi mutatók alapján változatlanul az 57. helyen áll, a pszichológiai jólét mutatója magas (88 százalék), a várható élettartam megközelíti a régió átlagát.

A HelpAge szerint a Föld népességének csak fele várhatja, hogy legalább alapnyugdíjban részesüljön. A szervezet a nyugdíjrendszer gyorsabb kibővítésére szólította fel a kormányokat, mert az idős korú népesség száma egyre nő. A szervezet becslése alapján Magyarországon a 60 év felettiek aránya 2030-ban 26,7, 2050-ben 32,7 százalék lesz, jelenleg 24,3 százalék.

Fotó:Idősek ünnepe Tokajban

Forrás:biztosításiszemle.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek