2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Eu hírek
  • »
  • Gaudi-Nagy Tamás szót emelt a magyarellenes román közigazgatási átalakítás ellen

Gaudi-Nagy Tamás szót emelt a magyarellenes román közigazgatási átalakítás ellen

Az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésén Gaudi-Nagy Tamás országgyűlési képviselő, a Jobbik delegáltja felvetette a tervezett román közigazgatási átalakítás ügyét, amely az erdélyi magyarságot és különösen a Székelyföldön egy tömbben élő több mint 600 ezer székelyt rendkívül hátrányosan érintené. A tervezet szerint nyolc olyan új régióba sorolnák át őket, amelyek egyikében sem lennének többségben, sőt egyes területeken még a nyelvhasználati jogok érvényesítéséhez szükséges 20 százalékot sem érnék el. A magyar kormány részéről csupán egy televíziós nyilatkozatra futotta, de már ez is elég volt ahhoz, hogy a románok bekéressék a bukaresti magyar nagykövetet.

A képviselő kérdést intézett Nikolai Mladenov bolgár külügyminiszterhez, melyben azt tudakolta, hogy vajon Bulgáriában vagy az Európa Tanács bármely más tagállamában elképzelhető lenne-e egy ilyen lépés, amely megbontja az érintett területek demográfiai arányait az ott élők megkérdezése nélkül. Gaudi-Nagy Tamás felhívta a figyelmet, hogy egy ilyen lépés ellentétes az Európa Tanács ajánlásával, amelynek betartását Románia vállalta, tehát rá nézve kötelező. A tervezett intézkedés ellen Szegedi Csanád, a Jobbik alelnöke és EP képviselője, valamint a Székely Nemzeti Tanács is tiltakozott. A bolgár külügyminiszter válaszában jelezte: az emberi méltóságot és nemzeti közösségek jogait Bulgária tiszteletben tartja, a nemzetközi jogot tiszteli, ilyen útra nem lépne, de más ország sem. A válaszból kiderült: Románia terve szembe megy az Európa Tanács előírásaival.

A Jobbik határozottan elutasítja a román közigazgatás ilyen átalakítását és az ellen minden lehetséges nemzetközi fórumon tiltakozik.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…