2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Eu hírek
  • »
  • Galileo: Európa fellövi intelligens navigációs rendszerének első műholdjait

Galileo: Európa fellövi intelligens navigációs rendszerének első műholdjait


Európa ma az első két üzemszerűen működő Galileo-műhold fellövésével történelmi lépést tesz. A fellövés közép-európai idő szerint 12:30-kor történik Kourouról (Francia Guyana) és a műholdakat Szojuz hordozórakéta állítja pályára, 23 000 km-es magasságban.

 

Európa ezáltal egy lépéssel közelebb került saját intelligens navigációs műholdrendszerének kiépítéséhez, amely számos előnyt jelent a gazdaság számára, és mindennapi életünkben is. Az európai ipar a Galileo program kihasználásával helyzeti előnybe kerül, mert a vállalkozások és magánszemélyek számára közvetlen hozzáférést tud biztosítani egy európai ellenőrzés alatt álló műholdas navigációs jelhez.

Az új konstelláció 2014-től képes lesz jobb szolgáltatásokat biztosítani számos területen: pontosabb autós navigáció, a közúti közlekedés hatékony szervezése, kutató-mentő szolgáltatások, biztonságosabb banki műveletek, valamint megbízható áramszolgáltatás, amelyek mind nagy mértékben rá vannak utalva a műholdas navigációs technológiákra ahhoz, hogy hatékonyan működjenek. A gazdasági összhatás becslések szerint 90 milliárd euró lesz a következő 20 év során.

Antonio Tajani alelnök, ipar- és vállalkozáspolitikai biztos elmondta: „Ez egy büszke pillanat minden európainak; a mai fellövés bizonyíték Európa elszántságára az űrtevékenységek terén. Elérkezett az idő az európai ipar és a kis- és középvállalkozások számára, hogy késlekedés nélkül megragadják az e rendszerben rejlő kiemelkedő gazdasági lehetőségeket – legyünk innovatívak! Készüljünk fel: a Galileo nagyon gyorsan mindennapi életünk részévé válik.”

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek