2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Eu hírek
  • »
  • Felfüggesztették az MDF tagságát az Európai Néppártban
Felfüggesztették az MDF tagságát az Európai Néppártban

Felfüggesztették az MDF tagságát az Európai Néppártban

Felfüggesztették az MDF tagságát az Európai NéppártbanAz Európai Néppárt választmánya (Büro) csütörtöki brüsszeli ülésén az elnökség javaslatára felfüggesztette a Magyar Demokrata Fórum tagságát a néppártban – közölte Szijjártó Péter az MTI brüsszeli irodájával. A felfüggesztéssel egyidejűleg megindították az MDF-nek az Európai Néppártból való kizárására irányuló eljárást is – tette hozzá a Fidesz elnöki stábjának vezetője. A felfüggesztést azzal indokolták, hogy az MDF megválasztott képviselője az Európai Parlamentben, Bokros Lajos nem a kereszténydemokrata irányzatú néppárti frakcióhoz csatlakozott.

Az Európai Néppárt nem tudja feldolgozni, hogy az idei választáson nagy számban jutottak az Európai Parlamentbe (EP) európai konzervatívok, akik az eddigi, a néppárttal fönntartot frakciószövetség helyett most önállóan kívánják képviselni az évszázados európai konzervatív értékeket – közölte az MDF külügyi kabinetjének vezetője. Kerék-Bárczy Szabolcs közleményében azt írta, hosszabb távon ugyanakkor továbbra is egymásra utalt és szoros szövetséges marad az EP néppárti és konzervatív frakciója.

A július 7-ei EP-választáson az MDF egy mandátumot szerzett. A párt június 22-én közölte, hogy képviselője, Bokros Lajos az új konzervatív frakcióba ül be az Európai Parlamentbe. Az MDF akkor kiadott közleménye emlékeztetett rá: az Európai Unió nyolc különböző államának jobbközép EP-képviselői korábban bejelentették, hogy megalakítják az EP új, Európai Konzervatívok és Reformerek nevű csoportját. Az MDF tudatta: az új csoport és az MDF között értékazonosság áll fent.

Makay Zsolt, az MDF országos választmányának elnöke június 10-én azt nyilatkozta: az MDF-nek komoly stratégiai kérdés az, hogy az Európai Néppárttal maradjon, ahol erős a Fidesz-befolyás, vagy az MDF-éhez hasonló nézetű új frakcióhoz csatlakozzon.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…