2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Cselekvésre van szükség

Az unió vezetői a gazdaságélénkítő stratégiákról tanácskoznak majd május 23-án – mondta José Manuel Barroso május 16-i sajtótájékoztatóján.

Május elején rendkívüli, informális uniós csúcsot hívott össze május 23-ra Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke az egyre növekvő munkanélküliség problémájának kezelése érdekében.

José Manuel Barroso sajtótájékoztatóján az informális EU- csúccsal kapcsolatban elmondta: a Bizottság célja a még meg nem valósított kezdeményezéseket „beindítani”, ilyen például az Európai Beruházási Bank (EIB) tőkenövelésére tett javaslat megvalósítása is, amely intézkedés a kis- és középvállalkozások számára nyújtana segítséget.

Barroso elnök rámutatott arra, hogy rengeteg jó ötlet hever az asztalon, de „most már cselekvésre van szükség”. Mint mondta, az EU2020 stratégia bizonyos elemeit szükséges lenne felgyorsítani, valamint az egységes piac „frissítése” is szükségessé vált, annak érdekében, hogy csökkenjenek a gazdasági bizonytalanságok.

Az elnök bejelentette: a Bizottság egy úgynevezett stabilitási és intelligens növekedési paktumot készített elő, amelynek részeként országspecifikus ajánlásokat tesznek közzé május 30-án. A stabilitás és a növekedés az érem két oldala – mondta.

Görögországgal kapcsolatba hangsúlyozta, hogy nincsen más alternatívája az uniós  mentőövcsomagnak – utalva a görög eurózóna-elhagyás lehetőségeire – és elengedhetetlenek az országban a megszorító intézkedések.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek