2024. 06. 16. vasárnap

Jusztin
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Benyújtotta lemondását az uniós biztos

Azonnali hatállyal lemondott az Európai Bizottság egészségügyért és fogyasztóvédelemért felelős tagja kedden – jelentette be a bizottság.

A máltai John Dalli azt követően nyújtotta be lemondását, hogy az EU csalás elleni hivatala (OLAF) megállapította: egy máltai vállalkozó a biztossal való kapcsolatára hivatkozva pénzt kért egy dohányipari cégtől, cserébe pedig azt ígérte, hogy befolyásolni tud jövőbeni uniós döntéseket.

Az OLAF jelentése szerint a tranzakció nem valósult meg, s bár John Dalli érintettségére nem találtak közvetlen bizonyítékot, a hivatal úgy ítélte meg, hogy tudott az eseményekről. John Dalli a jelentés megállapításait kategorikusan visszautasítja.

Az OLAF információi szerint a Swedish Match nevű svéd dohányipari céget azzal kereste meg egy máltai vállalkozó, hogy anyagi előnyökért cserébe a Svédországban népszerű, „snus” néven ismert, nedves dohánypor uniós exporttilalmának terén változást tud elérni. A hagyományos „snus” forgalmazására Svédország külön engedélyt kapott az uniótól, de az Európai Unió többi országában tilos forgalomba hozni. A nedves dohányterméket a svédek a felső ajkuk alá helyezik, onnan szívódik fel a nikotin. A „snus” állítólag sok svéd számára a dohányzásról való leszokást segíti, pontos egészségügyi hatásai azonban nem ismertek.

A csaláselleni hivatal jelentése szerint a vizsgált események végső soron semmilyen hatással nem voltak az uniós döntéshozatalra. A hivatal eljuttatja jelentését a máltai ügyészségnek, az ügy pedig innentől a máltai igazságszolgáltatásé – tájékoztatott a bizottság.

Az OLAF hétfőn juttatta el megállapításait a bizottsághoz, amelynek közleménye szerint John Dalli a saját és az Európai Bizottság jó hírnevének védelme érdekében döntött úgy, hogy távozik posztjáról. José Manuel Barroso, a bizottság elnöke ideiglenesen Maros Sefcovicot, az intézményközi és adminisztrációs ügyekért felelős szlovák biztost bízta meg a fogyasztóvédelmi és egészségügyi biztosi feladatok ellátásával.

1999-ben a luxemburgi Jacques Santer vezette Európai Bizottság több tagja is korrupció és hanyag mulasztás gyanújába keveredett, egy független szakértőkből álló testület pedig – bár többségüket tisztázta a vádak alól – megállapította, hogy a biztosok vonakodnak a felelősségvállalástól, és a vizsgálat folyamán „egyre nehezebb volt olyan embert találni, akiben fikarcnyi felelősségtudat is lett volna”. Mivel az érintett biztosok nem voltak hajlandóak lemondani, az elnök pedig nem menthette fel őket, ezért a Santer-bizottság testületileg lemondott.

MTI

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Sneakerek számla nélkül
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai folyamatosan ellenőrzik a közösségi felületeken és online portálokon értékesítőket. Az elektronikus ada…
Megtekinthető kiállítások a Múzeumok Éjszakája időtartama alatt: (17:00-től 02:00-ig) Képtár: • A titkos és a publikus o A múzeum kiállítása Köves…